UTM prezentă la lansarea proiectului Smart Water Meters Solutions

În data de 6 martie, la invitaţia dlui Andrei Preaşca, Director Vânzări Corporative şi Servicii Post Vânzări, din cadrul Orange Moldova, administraţia Universităţii Tehnice a Moldovei – rector, Viorel Bostan şi şef Direcţia TIC, Dinu Ţurcanu, au participat la lansarea proiectului Smart Water Meters Solutions, organizată de Apă-Canal Chișinău de comun acord cu compania Orange. Acesta are drept scop eficientizarea consumului de apă, prin aplicarea unor soluții de monitorizare a volumului de apă folosit şi transmiterea acestora  în regim on-line către sistemul informațional Apă Canal.  Soluţia a fost prezentată potenţialilor beneficiari, companiilor de distribuţie a apei, precum şi autorităţilor locale, reprezentanţilor mediului de afaceri din domeniul construcţiilor.

Prezenţi la deschiderea evenimentului, Julien DUCARROZ, Director General Orange Moldova, Nistor GROZAVU, Viceprimar al mun. Chişinău şi Veronica HERŢA, director al SA „Apă-Canal Chişinău au menţionat că acest proiect este încă un pas important, care vine să susţină autorităţile locale şi principala companie de distribuţie a apei în eficientizarea consumului de apă, prin implementarea unei soluţii simple de gestionat, care aduce mai multe beneficii actorilor implicaţi, confort, transparenţă şi economie de resurse.

Această soluţie tehnologică a fost posibilă graţie unui parteneriat stabilit de către Orange cu compania Maddalena, Italia – producător al contoarelor de apă și energie termică. Conceptul Smart City pune bazele unei platforme deschise şi interoperabile, ce poate fi extinsă şi adaptată nevoilor în schimbare ale cetăţenilor şi ale municipalităţilor. Pentru un oraş SMART sunt salutabile şi  alte proiecte cum ar fi soluţii inteligente pentru transportul public, măsurarea calităţii aerului sau a apei potabile, controlul traficului terestru, monitorizarea video a oraşului, parcările inteligente sau managementul colectării gunoiului etc.

Menţionăm că Orange Moldova este un Partener Strategic şi pentru UTM. În acest sens amintim parteneriatul şi suportul Universităţii Tehnice a Moldovei, oferit de către Orange Moldova, inclusiv lansarea cu succes în decembrie 2017 a celei de-a doua etapă a proiectului Orange WiFi Cafe în universități – componenta digitală aplicativă: modernizarea sălii de creativitate tehnică Orange WiFi Café cu echipamente digitale de ultimă generație. Printre noile oportunități de care beneficiază actualmente studenții în spații digitale renovate se numără dezvoltarea abilităților practice de proiectare, programarea microcontroloarelor și procesoarelor, elaborarea de softuri specializate etc.

Conținutul website-ului prorectorat.utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Direcției Tehnologii Informaționale și Comunicații. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe dtic@dtic.utm.md .