Aniversarea unui an de activitate Tekwill – motor important al industriei IT

Şeful Direcţiei TIC, Dinu Ţurcanu, a participat astăzi la celebrarea unui an de la deschiderea Centrului de Instruire şi Inovaţii în domeniul TIC – Tekwill, care reprezintă actualmente unul dintre cele mai mari huburi IT în care oamenii se conectează la idei, resurse, știință și industrie pentru a spori excelența în domeniul tehnologiei informației.

La inaugurarea oficială a evenimentului, au participat înalţi oaspeţi – Pavel FILIP, Prim-Ministru al Republicii Moldova, Chiril Gaburici, Ministru al Economiei şi Infrastructurii, Vitalie Tarlev, Secretar de Stat (domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor), Signe BURGSTALLER, Ambasador al Suediei în Republica Moldova, Karen HILLIARD, Director Misiune USAID Moldova, Sergiu BOTEZATU, Manager Senior de Proiecte, USAID Moldova,  Doina NISTOR, Director a Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, reprezentanți ai corpului diplomatic.

Excelenţa Sa, Pavel FILIP, Prim-Ministru al Republicii Moldova, într-un interviu pentru point.md, cu ocazia unui an de activitate al Tekwill, a menţionat „Chiar dacă s-a scurs abia un an, Tekwill poate fi numit una dintre locomotivele industriei IT din Moldova. Iar industria informaticii e un motor important al creșterii economice din Moldova”, „Tekwill constituie astăzi, indiscutabil, un proiect, care trebuie să fie un model și pentru alte centre universitare. Noi ne dorim ca acest proiect să fie sustenabil și de durată, să atragă tineri talentați și inventivi, oferind personal bine calificat industriei IT de la noi. Tekwill este deja un brand de succes și un punct de atracție pentru investitorii și profesioniștii IT”. Premierul a mulțumit tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea proiectului, menționând că acesta reprezintă o realizare nu doar pentru industria tehnologiilor informației, ci pentru întreaga economie.

Ana CHIRIȚA, Director Executiv ATIC și coordonator al proiectului Tekwill a punctat că educația va rămâne una dintre direcțiile prioritare în dezvoltarea Centrului şi a prezentat că „Un an de Tekwill” înseamnă, de fapt:  156 de inițiative marca Tekwill, 64 751 de ore de formare și perfecționare profesională, peste 16 mii de vizitatori doar în primul trimestru de activitate, 7722 de beneficiari ai activităților de instruire, 1 mld USD în formă de finanțări atrase de antreprenorii locali și, cel puțin, 85 de companii ajutate să recruteze angajați calificați.

Viorel BOSTAN, Rector al Universităţii Tehnice a Moldovei a menţionat că scopul participării universităţii în realizarea acestui proiect nu a constat în acumularea unor beneficii financiare directe ci în importanţa Tekwill pentru sporirea măiestriei pedagogice şi performanţelor cadrelor didactice, interacţiunii şi colaborării instruirii clasice cu mediul privat. De asemenea, rectorul UTM, a punctat importanţa instituţiilor superioare de învăţământ în domeniul responsabilităţii şi misiunii sociale a acesteia pentru societate, pe lângă cele 2 misiuni clasice – instruirea şi cercetarea.

Pe parcursul zilei, după inaugurarea oficială a evenimentului, au fost prezentate diverse ateliere în domenii TIC: Modelare și imprimare 3D, Electronics Workshop – Creează un pian electronic, „Raspberry Pi”, pentru începători, SDG Roulette: scenarii creative, Embedded Robotics, step by step, Shutterstock workshop, 12 principii ale animației în era graficii generate de computere, Sound Design, Production & Performance, Inițiere în Front End Development, Tehnologii moderne în procesul educațional, Design Thinking, Join the world of flying models and drones, Precious Plastic Demo, Power Tools Testing Booth by NANU Market.

Proiectul „Centrul de Excelență în Domeniul TIC”, Tekwill, este implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernului Suediei, în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei.