Bitdefender, cel mai mare producător român de software şi NEC Corporation, au investit în dotarea unui laborator de securitate cibernetică destinat studenților Facultății Calculatoare, Informatică şi Microelectronică din cadrul UTM

În momentul actual, organizațiile din întreaga lume se confruntă cu absența specialiștilor necesari pentru a administra infrastructuri IT în condiții de siguranță, capabili să remedieze vulnerabilitățile și să contracareze amenințările de securitate. Combinarea informaţiilor teoretice cu activităţi de laborator vizează formarea unor specialiști cu înalte competențe care să poată înfrunta ușor provocările care apar în cele mai variate paradigme practice, indiferent de platforma folosită, limbajul de programare sau de resursele hardware.

Laboratorul inaugurat, astăzi, 22 martie, este dotat cu 15 calculatoare DELL de ultimă generație, 1 server NEC 3C, 1 router, Bitdefender Box, Bitdefender Business Security, Advanced Business Security, ELITE, EDR, Full Disk Encryption, Patch Management, AV, IS, TS Software; Bitdefender Ultra Security – soluţie dedicată pentru prevenţie, detecţie, investigaţie, analiză, răspuns şi evoluţie atac, precum şi soluţia – NEC Unified Communication.

În cadrul evenimentului de lansare a noului laborator, au fost semnate Acordurile de Parteneriat şi Colaborare cu Reliable Solutions Distributor (RSD), reprezentantul Bitdefender şi NEC în Republica Moldova.

Prezenţi la deschidere, Viorel BOSTAN, rectorul Universităţii Tehnice a Moldovei, Andrian CORNEI, Director, Reliable Solutions Distributor, Ion GEORGESCU, Business Development Manager România & Moldova, Bitdefender, Lucian CHETE, Business Development Manager România & Moldova, NEC Corporation, au punctat că parteneriatele public-private între universități și companii ajută studenții să devină mult mai competitivi și să se integreze rapid în piața muncii.

Directorul RSD a mulţumit personal şefului Direcţiei TIC, Universitatea Tehnică a Moldovei, Dinu Ţurcanu, pentru implicarea şi profesionalism în activitatea de fundamentare şi lansare a acestui laborator. „Evenimentul de astăzi este, în fapt, parte a unei colaborări fructuoase, realizată de Direcţia TIC cu compania RSD şi se constituie într-un exemplu fericit, de implicare în comunitatea academică a mediului de afaceri. Realizarea unui curs în domeniul Securităţii Cibernetice, sprijinul realizării unui şcoli de vară şi instruirea cadrelor didactice sunt alte repere în colaborarea noastră ulterioară care începe astăzi”, a declarat Andrian Cornei, Director RSD.

Prezenţa Directorului General, Î.S. Centrul de Telecomunicaţii Speciale, Serghei Popovici, dar şi Şefei Centrului pentru Securitate Cibernetică, Natalia Spînu, la evenimentul de lansare, fundamentează mesajul Guvernului Republicii Moldova privind acordarea de prioritate sectorului IT, inclusiv – Securitatea Cibernetică: de nivelul securității cibernetice a instituțiilor de stat depinde nu doar eficiența activității acestora, dar și securitatea cetățenilor. Digitalizarea continuă a diferitor domenii de activitate duce la utilizarea tot mai vastă a tehnologiilor informaționale, în acest sens se impune necesitatea aplicării politicilor de securitate implementate la nivel național care ar permite  întreprinderea măsurilor de protecție cât și reacție în situații de urgență.

Directorul, CTS, Serghei Popovici, în mesajul de salut, a mulţumit dlui Rector, Viorel Bostan şi partenerilor implicaţi în dotarea noului laborator, menţionând, importanţa acestor parteneriate pentru instruirea ulterioară a viitorilor specialişti IT.

Menţionăm că noul laborator de securitate cibernetică, este parte componentă a clusterului de laboratoare performante CIRCLE, inaugurate la data de 20 martie, în cadrul Facultăţii Calculatoare, Informatică şi Microelectronică, Universitatea Tehnică a Moldovei.

Conținutul website-ului prorectorat.utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Direcției Tehnologii Informaționale și Comunicații. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe dtic@dtic.utm.md .