Experţi din cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite şi Universitatea Carnegie Mellon – în vizită la UTM

Rectorul Universităţii Tehnice a Moldovei, prof.univ.,dr.hab. Viorel Bostan şi şeful Direcţiei TIC, Dinu Ţurcanu, s-au întâlnit cu un grup de experţi din cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite şi Institutului de Inginerie Software (SEI), Universitatea Carnegie Mellon: Joseph Lin, Political Officer, Joe Mayes, Cyber Workforce Development Instructor. Înalţii oaspeţi au vizitat facultatea Calculatoare, Informatică şi Microelectronică, documentându-se cu realizările acestei facultăţi în domeniul tehnologiei informaţiei şi securităţii cibernetice. Grupul de experţi, acompaniaţi de Şefa Centrului Securitate Cibernetică, Natalia Spînu, au vizitat, de asemenea, sălile PBL echipate în cadrul Proiectului „Introducerea învăţării bazate pe probleme în Moldova: pentru sporirea competitivității studenţilor şi a posibilităţilor de angajare a acestora” (PBLMD), noul laborator de Securitate Cibernetică (anti-malware și anti-virus) din cadrul platformei de laboratoare CIRCLE, inaugurat cu suportul BitDefender – producătorul uneia dintre cele mai performante și eficiente game de soluții de securitate informatică atestate pe plan internațional şi corporaţiei NEC.

De, asemenea, oaspeţii au vizitat şi laboratorul fondat în cadrul proiectului „Cyber Security Laboratory and Training at the Technical University of Moldova”, susţinut prin intermediul Programului NATO „Ştiinţă pentru pace şi securitate”, cu suportul Ambasadei SUA din RM şi a Centrului de Telecomunicaţii Speciale a Guvernului Republicii Moldova.

Conform planului de activităţi, experţii, invitaţi de Directorul General, Î.S. “Centrul de Telecomunicaţii Speciale” (CTS), Serghei Popovici, vor avea discuţii atât cu reprezentanţii din sectorul public/privat cât şi mediul academic, cu scopul de a identifica şi aprecia capabilităţile instituţionale cibernetice precum şi care ar fi mecanismele necesare (instituţionale, legale, tehnice şi resurse umane) pentru a fi ulterior dezvoltate în proiecte şi implementări.

În acest context, astăzi, în cadrul Centrului de Instruire şi Inovaţii TIC – Tekwill, cu suportul CTS, este organizat un workshop tematic „Crearea/Gestionarea unui CSIRT”.

Conținutul website-ului prorectorat.utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Direcției Tehnologii Informaționale și Comunicații. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe dtic@dtic.utm.md .