Discuţii constructive cu companii IT din SUA

Brad Feld, cofondator al TechStars, program american de accelerare, a legat experienţa unui start-up de un proiect educaţional intensiv ce le oferă antreprenorilor posibilitatea de a învăţa rapid. Fiecare antreprenor îşi dezvoltă afacerea inclusiv greşind, dar aceste lecţii dure pot fi evitate, cu acces la experienţa altora. Scopul unui accelerator este, pe de o parte, de a grăbi acest proces şi, pe de altă parte, ca alţii să înveţe din greşeli pe care să nu le mai repete. Astfel, un program de accelerare ar putea condensa ani de învăţăminte şi cunoştinţe pe care le-ar putea preda antreprenorilor în câteva luni. În scopul importării bunelor practici aferente start-upurilor, delegaţia Republicii Moldova, ce se află în vizită de studiu în SUA, San Francisco, a purtat discuţii constructive cu Caitlin Glazebrook, Business Development Operations Manager, 500 Startups. 500 Startups este un fond de investiții și un accelerator fondat de Dave McClure și Christine Tsai. Misiunea 500 Startups este de a descoperi și a sprijini cei mai talentați antreprenori din lume, de ai ajuta să creeze companii de succes și de a construi ecosisteme globale.
În acelaşi context, membrii delegaţiei, la invitaţia Megan Ramies, Senior Manager, International & Government Relations, au avut onoarea să viziteze Plug and Play Tech Center care este o platformă globală de inovare ce conectează strat-upuri la corporaţii și investeşte în peste 100 de companii în fiecare an. Plug and Play dispune de 22 locații globale cu istorii de succes care includ PayPal, Dropbox, SoundHound, etc. În fiecare an, aici, sunt revizuite peste 5 000 de start-upuri și rulate programe de accelerare specifice industriei IT.
La subiectul Parc Virtual IT, a fost vizitată şi compania Mixbook Photo, în care reprezentanţii Republicii Moldova, au punctat subiecte de interes sporit cu Andrew Laffoon, CEO and Co-Founder şi George Teodorescu, Regional Director – Moldova, Romania, Ukraine. Mixbook reprezintă cel mai puternic instrument de design pentru a crea produse foto personalizabile, cum ar fi cărți, calendare și tablouri de perete. Prezenţi la întâlnire, Vitalie Tarlev, Secretar de Stat (domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor), Ministerul Economiei şi Infrastructurii şi Sergiu Voitovschii, Administrator al parcului pentru Tehnologia Informaţiei Moldova IT-Park, au informat gazdele despre oportunităţile şi facilităţile fiscale pentru rezidenţii parcului virtual IT.

La discuţiile privind potenţiale colaborări au participat şi Sergiu Botezatu, Senior Project Manager în cadrul Agenției de Dezvoltare Internațională a Statelor Unite (USAID), Doina Nistor, Directoare a Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, Sergiu Rabii, expert Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, Ana Chirita, Director Executiv Asociaţia Naţională a Companiilor din domeniul TIC (ATIC) și coordonator al proiectului Tekwill, Viorel Bostan, rector al Universităţii Tehnice a Moldovei şi Dinu Turcanu, Şef Direcţia Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii, #UTM, aceştia fiind parte a delegaţiei R.Moldova ce se află în SUA, în cadrul unei vizite de studiu în Silicon Valley, San Francisco.