Republica Moldova – potenţial enorm de tehnologii și servicii IT la nivel global

Joi, 5 aprilie, delegaţia Republicii Moldova, condusă de Vitalie Tarlev, Secretar de Stat (domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor), Ministerul Economiei şi Infrastructurii, a avut o întâlnire cu diverse companii IT  din oraşul San Francisco, SUA, în care a fost prezentată Republica Moldova şi punctele forte pentru atragerea de noi investiţii în ţară. Astfel, oaspeţii au putut să se aventureze într-o călătorie virtuală prin Moldova, să descopere informaţii importante despre ţara noastră.
Secretarul de Stat în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor şi Ana Chirita, Director Executiv Asociaţia Naţională a Companiilor din domeniul TIC (ATIC) și coordonator al proiectului #Tekwill au informat reprezentanţii companiilor IT din SUA despre oportunităţile pentru domeniul TIC în Republica Moldova: orice companie IT, indiferent dacă este străină sau din Moldova, poate deveni rezident al Moldova IT Park, având mai multe beneficii – iar una din principalele facilităţi acordate de stat constă în aplicarea unui impozit unic în mărime de 7% pe venitul din vânzări.

Avem multe companii înregistrate în primul parc IT din Moldova. Cifrele demonstrează că este un interes foarte mare față de domeniul IT și asta pentru că avem condiții bune, precum taxa unică de şapte procente şi procedură simplificată de raportare . Întreprindem acțiunile necesare pentru a simplifica procedurile de obținere a permiselor de ședere și a celor de muncă pentru cetățenii străini”, a menţionat Vitalie Tarlev.

De asemenea, Secretarul de Stat, a prezentat indicatorii sectorului TIC al R.Moldova, politica fiscală şi beneficiile domeniului IT precum şi două politici publice cu impact major – “Startup Visa” şi “Innovation Finance”.

Sergiu Botezatu, Senior Project Manager în cadrul Agenției de Dezvoltare Internațională a Statelor Unite (USAID) a menţionat exemplul de succes –  Centrul de Instruire şi Inovaţii TIC – Tekwill.

Doina Nistor, Directoarea Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova şi Sergiu Rabiii, expert Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova au informat persoanele prezente despre promovarea turismului din Moldova, inclusiv turismului vinicol. Mulți dintre cei prezenţi au rămas surprinși să afle despre numărul vinăriilor din ţară precum şi de trofeele obţinute de vinurile moldoveneşti la concursurile mondiale de vinuri.
La discuţiile cu companii IT din SUA au participat şi Viorel Bostan, rector al Universităţii Tehnice a Moldovei, Dinu Turcanu, Şef Direcţia Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii, #UTMSergiu Voitovschii, Administrator al parcului pentru Tehnologia Informaţiei Moldova IT-Park, aceştia fiind parte a delegaţiei R.Moldova ce se află în SUA, în cadrul unei vizite de studiu în Silicon Valley, San Francisco.