UTM în vizită la Universitatea California, Berkeley, SUA

Delegaţia Republicii Moldova reprezentată de Ministerul Economiei şi Infrastructurii, Moldova IT-Park, Asociaţia Naţională a Companiilor din domeniul TIC – ATIC, Tekwill, USAID – US Agency for International Development, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, precum şi Universitatea Tehnică a Moldovei, ce se află în această săptămână în Statele Unite ale Americii, în Silicon Valley, San Francisco, au vizitat o universitate americană ce domină și anul acesta clasamentul instituțiilor cu cea mai bună reputație din lume – Universitatea California, instituţie publică de cercetare situată în Berkeley, SUA.

Absolvenţii şi cercetătorii de la universitate au câştigat peste 71 Premii Nobel, 9 premii Wolf, 7 medalii Fields, 15 premii Turing, 45 burse MacArthur, 20 premii Oscar şi 11 premii Pulitzer. Până în prezent, UC Berkeley şi cercetătorii săi sunt asociaţi cu 6 elemente chimice ale tabelului periodic (Californium, Seaborgium, Berkelium, Einsteinium, Fermium, Lawrencium). Fizicianul J. Robert Oppenheimer a fost directorul ştiinţific al Proiectului Manhattan, care a dezvoltat prima bombă atomică din lume.
În scopul stabilirii relaţiilor de colaborare şi parteneriat, membrii delegaţiei au purtat discuţii constructive cu Rick Rasmussen, Industry Fellow Director, Startup Programs, “Sutardja Center for Entrepreneurship & Technology”.
De asemenea, reprezentanţii R.Moldova, au avut posibilitatea să asiste la o oră de curs în domeniul securităţii cibernetice, la care a fost prezent şi o personalitate marcantă a domeniului IT – Donald R.Proctor, care este fondatorul și CEO al Bk97 Digital, oferind servicii de consultanță companiilor și agențiilor guvernamentale în ceea ce privește strategia de produs, inovația, politica tehnologică și securitatea informaţională. Proctor a fost anterior vicepreședinte al corporaţiei #CiscoSystems. În calitate de lider al Task Force Cybersecurity, a lucrat cu lideri guvernamentali la nivel mondial în domeniul apărării pentru a promova siguranța și integritatea infrastructurii critice.
Menţionăm că vizita de studiu a fost organizată cu suportul Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova şi Proiectului Dezvoltarea Centrului de Excelenţă în domeniul TIC implementat de Asociaţia Naţională a Companiilor din domeniul TIC, finanţate din sursele USAID şi ale Guvernului Suediei.