Prezentare despre importanţa Securităţii Cibernetice: lecție în cadrul Academiei de Jurnalism Participativ

În data de 14 mai, Şeful Direcţiei Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii, Dinu Ţurcanu, a participat în calitate de speaker cu o lecţie publică, aferentă tematicii „Securitatea Informațională: igiena cibernetică pentru începători, cum să te protejezi confidențialitatea, bunele practici pentru securitatea datelor personale” în cadrul Citizen Journalism Academy.

Prezentul proiect are drept scop minimalizarea influenței propagandei anti-democratice, anti-umane și anti-vestice în Moldova, prin educarea unei generații noi de jurnaliști participativi din rândul tinerilor, oferindu-le instruiri teoretice și practice specializate. Printre obiectivele importante ale proiectului, se pot enumera: creșterea gradului de conștientizare a problemei efectelor propagandei antidemocratice răspândite de către canalele de dezinformare ruse; creșterea nivelului de responsabilitate socială și de etică profesională între jurnaliștii participativi.

Formarea jurnaliştilor participativi este destinată pentru tinerii care nu consideră plecarea drept unica salvare și care doresc să monitorizeze procesele publice din Moldova. Programul de instruire constă într-un curs de două luni care include lecții teoretice și practice în domeniile: combaterea propagandei; etica jurnalistică; crearea conținutului online; controlul surselor de informare; colectarea și prelucrarea datelor; utilizare avansată a rețelelor de socializare și a instrumentelor digitale; promovare și advocacy; realizarea blogurilor/vloggurilor; realizarea filmărilor pentru vlog/foto story etc. Pe parcursul cursului participanții vor beneficia de activități practice ghidate – stagii de lucru, ateliere digitale.

Proiectul este finanţat de „The Black Sea Trust for Regional Cooperation, a project of the German Marshall Fund”.

Conținutul website-ului prorectorat.utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Direcției Tehnologii Informaționale și Comunicații. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe dtic@dtic.utm.md .