Alternarea studiilor în cadrul UTM cu prezența studenților în întreprindere

În cadrul emisiunii «Cine vine la noi?» de la postul național de televiziune «Moldova 1», alături de producătoarea emisiunii, dna Otilia LOZOVANU-CULEA, invitații: dna Roxana ȚURCANU-TOLOMEY, Responsabilă a Reprezentanței din Chișinău a Agenției Universitare a Francofoniei și dl Dinu ȚURCANU, prorector informatizare, relația cu mediul socio-economic, imagine și comunicare a Universității Tehnice a Moldovei au discutat despre un proiect inedit – Crearea primei formări universitare francofone cu prezență sporită în întreprindere.

Proiectul se va desfășura în perioada mai 2018 – mai 2020, bugetul total fiind de peste 130 000 euro.

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt studenții și cadrele didactice ai filierei francofone «Informatică» din cadrul Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică a UTM.

În acest context, dl Dinu Țurcanu, a adus sincere mulțumiri, din numele administrației universității, partenerilor proiectului: Agenția Universitară a Francofoniei, Pentalog Moldova, Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC și Institutul Universitar de Tehnologie din Rouen, Franța

Acest proiect propune crearea “Primei formări universitare francofone cu o prezență sporită în întreprinderi” în Republica Moldova prin abordarea mai multor dimensiuni: calitatea educației prin modernizarea curriculei, utilizarea metodelor inovatoare în învățare, utilizarea metodelor centrate pe student, colaborarea universitate-întreprindere, prezența companiei în universitate, alternarea studiilor în cadrul universității cu prezența studenților în întreprindere, dotarea cu echipament performant a laboratoarelor universității, toate acestea converg către îmbunătățirea competitivității absolvenților și a integrării lor mai rapide pe piața muncii.

Stabilirea unor formări prin alternanță (un astfel de model nu există în prezent în Republica Moldova) – un avantaj major în crearea competențelor practice ale viitorilor absolvenți.

Spre deosebire de formarea în limba engleză, care a beneficiat de investiții și modernizări în cadrul UTM, sectorul de limbă franceză și-a pierdut atractivitatea, iar realizarea unui astfel de proiect o să impulsioneze dezvoltarea ulterioară a filierei francofone în domeniul IT.

Realizarea proiectului va răspunde mai multor necesități actuale menționate în strategia națională de dezvoltare a Republicii Moldova, inclusiv: necesitatea dezvoltării interacțiunii între mediul academic și cel profesional.

Conținutul website-ului prorectorat.utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Direcției Tehnologii Informaționale și Comunicații. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe dtic@dtic.utm.md .