GRAND PRIZE al Expoziţiei Internaţionale „INVENTICA 2019“ vine la UTM

În perioada 26-28 iunie la Iași, în Sala Paşilor Pierduţi din Copou, a avut loc Expoziţia Internaţională „Inventica 2019“ organizată de către Institutul Naţional de Inventică de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIASI).

Scopul Expoziţiei, care a și fost realizat pe deplin, este de a reuni universități, institute de cercetare, companii, asociaţii, inventatori şi persoane interesate de domeniul inventicii.

Expoziţia Internaţională de Invenţii a reprezentat o eficientă oportunitate de comunicare, diseminare a rezultatelor muncii de cercetare şi inovarea cu potenţiali utilizatori şi publicul larg.

Universitatea Tehnică a Moldovei sa prezentat la această prestigioasă Expoziție cu un set de 19 lucrări protejate cu brevete de invenție ale 66 profesori și doctoranzi.

Rezultatele colaboratorilor noștri, prezentate în 19 lucrări protejate cu brevete de invenție, au fost înalt apreciate de către participanții la expoziție, vizitatori, dar cel mai important – de membrii juriului, inventatori de talie mondială, reprezentanți a 25 de instituții superioare de învățământ și de cercetare.

Astfel, GRAND PRY (premiul Mare) a fost decernat Universității Tehnice a Moldovei, o onoare deosebită acordată colectivului Universității din partea juriului. Acest prestigios premiu, pe lângă onoare, ne impune pentru viitor și unele responsabilități, obligațiuni, cum sunt avansarea cercetării universitare pentru binele societății, promovarea în continuare a creativității, inovării și inventicii în rândul tineretului studios, ș.a.

În total cercetătorii noștri au adus acasă două diplome de Onoare, șase de Excelenă și șapte de Merit, toate fiind însoțite de Medalia Inventica 2019:

Diploma de Onoare și Medalia Inventica 2019:

1. Bostan Ion, Bostan Viorel, Dulgheru Valeriu, Ciobanu Oleg, Ciobanu Radu, Guțu Marin, Rabei Ion, Gradîș Vitalie, Odainîi Vleriu. Aerolian turbine with vertical axle;

2. Bostan Ion, Dulgheru Valeriu, Dumitrescu C., Cristescu C., Bejan M., Dumitrescu L., Ciobanu Radu. Intelligent cleaning system for photovoltaic panels.

Diploma de Excelență și Medalia Inventica 2019:

1. Verbițcki Valeri, Lupan Oleg, Railean Serghei. Device for measuring the parametrs of a sensor based on nanostructured semiconductor oxides in the range of the order of microwatts;

2. Bernic Mircea, Țislinscaia Natalia, Balan Mihail, Vișanu Vitalie, Melenciuc Mihail. Drying installation for granular products in the suspension layer

3. Ciobanu Radu, Ciobanu Oleg, Botez Ilie, Botez Dumitru. Installation for vibration smoothing with diamond of outer surfaces ofcylindrical parts;

4. Mazuru Sergiu, Bostan Ion, Vaculenco Maxim, Ciotu Andrei. Process for shaving of precession gear teeth;

5. Mazuru Alexandru, Topală Pavel, Toca Alexei, Scaticalov Serghei, Mazuru Sergiu. Lubricant-Coolant fluid;

6. Secrieru V., Munteanu E., Losmanschi C., Podgornii D., Dorogan A. Led street lamp with high efficience and enhmanced performace features.

Diploma de Merit și Medalia Inventica 2019:

1. Țurcanu Dinu, Nistiriuc Pavel. Lens with gradulated refractive index;

2. Postica Vasile, Pauportethierry, Trofim Viorel, Ababii Nicolai, Lupan Oleg. Functionalization process of ZnO nanowire surface with Pd and PdO/Pdo2;

3. Ghendov-Moșanu Aliona, Popescu Liliana, Sturza Rodica, Lung Ildiko, Opriș Ocsana-Ileana, Stan Manuela Cristina, Soran Maria-Loredana. Process for producing a functional curd cream;

4. Siminiuc Rodica, Coșciug Lidia. Gluten-freecookies (variant);

5. Stamov I., Syrbu N., Dorogan A., Nemerenco L. Me-ZnP2 diode sensible to potical gyration;

6. Capcanari Tatiana, Popovici Cristina, Paladi Daniela, Deseatnicova Olga. Mayonnaise;

7. Danilă Victoria, Curteza Antonela, Irovan Marcela, Balan Stela, Railean Serghei, Bodiu Victoria. Smart clothes for children.

Diploma de Participare:

1. Malcoci Marina. Footwear;

2. Andrei Zbancă, Valeriu Podborschi. Design Concept „Public electric transport”;

3. Mircea Nicolăescu, Valeriu Podborschi. Design Concept „Autonomus vacuum cleaner”;

4. Ion Zbancă, Valeriu Podborschi. Design Concept „Electric truck”;

Ne bucurăm mult și de înalta apreciere a realizărilor noastre de către Universitatea Politehnica din București care a acordat Universității Tehnice a Moldovei Premiul pentru Inovare.

Nu mai puțin valoroase sunt și premiile nominale acordate de către diverse instituții participante la expoziție:

lucrarea Intelligent cleaning system for photovoltaic panels (autori Bostan Ion, Dulgheru Valeriu, Dumitrescu C., Cristescu C., Bejan M., Dumitrescu L., Ciobanu Radu) a fost înalt apreciată de Institutul Nașional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică și Tehnica Măsurării – București care i-a acordat Diploma de excelență și Trofeul Group Mechatronic și de către Asociația Română pentru Tehnologii Alternative din Sibiu care a apreciat-o cu Premiul Special.

Asociația Română pentru Tehnologii Alternative din Sibiu a apreciat înalt și activitatea Dlui prof. Dulghieru Valeriu, acordând-ui Certificatul de Excelență pentru susținerea spiritului inovator și promovarea nivelului de inovare și cercetare la nivel internațional.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie a apreciat cu Premiul pentru Inovație lucrarea Device for measuring the parametrs of a sensor based on nanostructured semiconductor oxides in the range of the order of microwatts (autori Verbițcki Valeri, Lupan Oleg, Railean Serghei).

Asociația Specialiștilor din Industria Alimentară a fost încântată de lucrarea Process for producing a functional curd cream (Ghendov-Moșanu Aliona, Popescu Liliana, Sturza Rodica, Lung Ildiko, Opriș Ocsana-Ileana, Stan Manuela Cristina, Soran Maria-Loredana) căreia i-a decernat Diploma de Excelență.

Certificatul de recunoaștere a fost înmânat din partea Platformei Știință, Educașie și Tehnologice a Universității ”Politehnica”, București pentru lucrarea Drying installation for granular products in the suspension layer (autori Bernic Mircea, Țislinscaia Natalia, Balan Mihail, Vișanu Vitalie, Melenciuc Mihail).

Asociația Română de Pteridologie a decernat Diploma de Excelență și Medalia de Aur pentru lucrarea Gluten-freecookies (variant) (autori Siminiuc Rodica, Coșciug Lidia).

Aducem sincere mulțumiri colectivului de cercetători care au reprezentat Universitatea la această prestigioasă Expoziție și le urăm succese și realizări pe viitor.

Conținutul website-ului prorectorat.utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Direcției Tehnologii Informaționale și Comunicații. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe dtic@dtic.utm.md .