UTM s-a ridicat cu 77 poziții în clasamentul mondial de pe Ranking Web of Universities

Recent, Ranking Web of Universities (Webometrics) a publicat topul universităților din lume. Universitatea Tehnică a Moldovei a înregistrat unul dintre cele mai bune rezultate la capitolul evoluție, dintre universitățile din țară.

UTM a reușit să înregistreze o creștere în clasament, acum aflându-se pe locul 3344 în lista celor peste 24 de mii de universități din întreaga lume. În comparație cu topul din luna ianuarie, UTM s-a ridicat cu 77 poziții în clasament.

Indicatorii luaţi în calcul de ranking-ul Web of Universities (Webometrics):

50% – Vizibilitatea – numărul total de linkuri externe pe care domeniul web al Universităţii le primeşte de la terţe părţi;

5% – Prezenţa online – poziţia în motoarele de căutare şi vizibilitatea globală pe Internet;

10% – Deschiderea – numărul total de documente publicate pe site-uri dedicate;

35% – Excelenţa – calitatea articolelor ştiinţifice publicate în reviste internaţionale cu impact ridicat, aflate în primele 10% cele mai citate într-un anumit domeniu.

Paginile web ale instituţiilor au fost incluse în top grație realizării planului de acţiuni privind informatizarea sferei educaţionale din Republica Moldova, care include conectarea tuturor subdiviziunilor universitare la Internet, la bazele de date educaţionale şi ştiinţifice internaţionale, elaborarea şi menţinerea site-urilor web, precum şi dezvoltarea serviciilor informaţionale.

Webometrics este un top realizat de Cybermetrics Lab, un grup de cercetare din cadrul Consiliului Superior pentru Cercetări Ştiinţifice din Spania, începând cu anul 2004. Ierarhizarea din cadrul acestui top este realizată pe baza datelor web accesibile publicului şi rezultatele sunt făcute publice în lunile ianuarie şi iulie, în fiecare an.

Conținutul website-ului prorectorat.utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Direcției Tehnologii Informaționale și Comunicații. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe dtic@dtic.utm.md .