Al 7-lea Forum „Moldova Cyber Week” s-a deschis la Tekwill

Astăzi, la Tekwill, și-a deschis lucrările cea de-a 7-a ediție a Forumului Regional de Securitate Cibernetică „Moldova Cyber Week”, organizat sub patronajul Guvernului Republicii Moldova de către Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică cu suportul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

În deschiderea forumului, Prim-ministrul Ion Chicu a apreciat importanța evenimentului, subliniind că numărul utilizatorilor de internet crește vertiginos, iar astăzi sunt deja peste patru miliarde. În context, atacurile cibernetice asupra infrastructurilor guvernamentale și scurgerile de informații reprezintă un adevărat pericol în adresa stabilității şi securității naționale, atât pe plan socio-economic, cât şi cel politic.

„O singură țară nu deține resurse și instrumente necesare pentru a asigura securitatea cibernetică. Astfel, trebuie să fortificăm constant cooperarea interinstituțională,  regională și, desigur, cea internațională. Protejarea spațiului cibernetic poate fi eficient realizată prin colaborarea dintre Guvernul Republicii Moldova, sectorul privat, care de multe ori, deține și operează o mare parte a infrastructurii, societatea civilă și mediul academic”, a declarat Premierul, specificând că, având în vedere viteza progresului tehnologic, măsurile de prevenire trebuie să fie actualizate constant pentru a ține pasul cu noile provocări și riscuri. Iar pentru aceasta, trebuie intensificată cooperarea între toți factorii implicați, inclusiv forțe de ordine, industrie, ONG-uri și instituții de cercetare pentru a putea reduce riscul de securitate cibernetică.

În mesajul său de salut, directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, Serghei Popovici, a declarat: „Este foarte important ca noi toți să fim conștienți de lucrurile care se pot întâmplă în mediul online, în fiecare zi. Spațiul cibernetic, prezintă o serie de amenințări, ce pot viza infrastructurile critice ale unui stat, iar tehnologiile informaționale devin atât de imprevizibile încât pot fi cu ușurință scăpate de sub control. Tocmai acest lucru ne propunem să-l evităm sau cel puțin să-l monitorizăm și să-l ținem sub control, prin schimbul de bune practici, prin consultări publice și prin implicare și perfecţionarea zilnică.”

Cu o experiență în cercetări academice, publicații, reviste științifice, Alexandre Vautravers, consilier principal pe strategie și probleme de securitate, Departamentul de Securitate, Geneva, Elveția, s-a referit la reinventarea securității cibernetice la nivel geopolitic. Expertul este de părere că trebuie să avem o abordare globală pentru a obține efecte locale, iar pentru complexitatea lumii de astăzi sunt necesare abilități multiculturale, abordări multidisciplinare și viziune strategică.

Forumul reunește peste 400 de specialiști în domeniul securității cibernetice, având invitați specialiști de marcă care activează în cadrul companiilor IT recunoscute pe plan mondial, precum „Microsoft”,  „Cisco”, „Oracle”, „Kaspersky”, „Bitdefender”, „Huawei” etc. În cadrul  sesiunilor de discuții participanții își propun să abordeze subiecte despre diplomația cibernetică, reinventarea securității cibernetice la nivel geopolitic, tendințe, perspective și previziuni în acest domeniu, dar și bunele practici privind implementarea politicilor în domeniul securității cibernetice ale Estoniei, Germaniei, Letoniei, Lituaniei, României, Georgiei, Ucrainei.