Prorectorul UTM- despre soft-ul anti-plagiat pentru verificarea tezelor de licență

Solicitat să se pronunțe pe marginea acestui subiect de către reporterii postului tv Moldova1, în cadrul principalului buletin informativ al zilei – „Mesager”, Dinu ȚURCANU, prorector informatizare, relația cu mediul socio-economic, imagine și comunicare, UTM, a declarat că în lupta cu tezele plagiate sau cumpărate, universitățile elaborează și implementează softuri anti-plagiat. Universitatea Tehnică a Moldovei utilizează de trei ani un asemenea program modern.

– Este un sistem care poate să verifice foarte rapid similitudinea mai multor lucrări. De când am implementat acest soft, au fost identificate foarte puține teze cu o similitudine între ele, fiindcă sunt totuși proiecte tehnice și e mai complicat să le plagiezi. Anul trecut am avut cred că 11 teze cu o similitudine mai mare de 20 la sută. Scopul principal al sistemului este de a preveni plagiatul și de a le sugera studenților că trebuie să lucreze de sine stătător asupra tezelor, a declarat prorectorul UTM Dinu ŢURCANU.

Studenții prinși cu astfel de lucrări cumpărate riscă să fie exmatriculați.

 

Conținutul website-ului prorectorat.utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Direcției Tehnologii Informaționale și Comunicații. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe dtic@dtic.utm.md .