Echipamente în domeniul serviciilor de navigație aeriană au devenit exponate în Parcul-Muzeu al UTM

Astăzi, 20 octombrie,  dată la care sărbătorim Ziua Internațională a Controlorilor de Trafic Aerian, conducerea Î.S. “MOLDATSA”, a Universității Tehnice a Moldovei (UTM) și a Agenției Proprietății Publice (APP) a participat la ceremonia de prezentare a mai multor echipamente destinate prestării serviciilor de navigație aeriană. Utilajul a fost donat de MOLDATSA și instalat în Parcul Dendrologic – Muzeu al tehnicii în aer liber de pe teritoriul universității, completând impresionanta galerie de exponate, prin care UTM tinde să readucă în atenția vizitatorilor istoria creației inginerești.

Printre echipamentele transmise de Î.S. “MOLDATSA”  se numără un detector de direcție radio „АРП-80”, un radar de supraveghere „ДРЛ-7СМ”, un radar  secundar de supraveghere monopuls  SIR M ”ALENIA” și stație terestră prin satelit – VSAT Astrium. Întrebuințarea lor este vitală serviciilor de navigație aeriană,  acestea fiind utilizate pentru determinarea poziției aeronavelor în distanță și azimut, solicitarea  informațiilor de la aeronavă (identitatea, altitudinea etc.), recepționarea și difuzarea informațiilor meteorologice aeronautice etc.

„ Mă bucur că acest eveniment are loc anume astăzi când marcăm Ziua Internațională a Controlorilor de Trafic Aerian. Am dorit ca prin această donație să dăm o a doua viață acestor echipamente care au servit la prestarea serviciilor de navigație aeriană timp de 20-30 ani. De azi încolo, ele vor ajuta noiile generații să observe evoluția tehnologiilor și – sper eu – vor determina mai mulți studenți să-și îndrepte atenția și viitorul spre domeniul aviației civile, îndeosebi spre electronică și comunicații, a declarat Veaceslav Frunze, administrator  interimar Î.S. MOLDATSA.

    Rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, a mulțumit Î.S. MOLDATSA pentru donația făcută.

„Ne bucurăm mult că vizitatorii Parcului – Muzeu al  UTM în aer liber pot face cunoștință cu o mică părticică din istoria tehnicii utilizată în prestarea serviciilor de navigație aeriană. Studenții UTM vor putea vedea evoluția acestor tehnologii care au funcționat mult timp pe teritoriul Aeroportului din Chișinău și cel din Bălți. Sunt niște echipamente complexe, iar odată cu trecerea anilor, valoarea lor patrimonială va crește și mai mult.”, a declarat Viorel Bostan.

Prorectorul Dinu Țurcanu și-a exprimat speranța că echipamentul primit îi va impresiona pe vizitatori, iar studenților le va trezi interes și curiozitate.

„Ca să știi viitorul, trebuie să-ți cunoști trecutul. Studenții noștri vor avea posibilitate să facă cunoștință, pe viu, cu echipamentele din domeniul serviciilor de  navigație aeriană donate de MOLDATSA, iar cu unele din ele – cu ajutorul specialiștilor tehnici de la MOLDATSA – vor fi efectuate și câteva lucrări practice. Astfel studenții vor înțelege mai bine complexitatea acestor tehnologii și vor căpăta și abilitați practice în acest domeniu”, a declarat Dinu Țurcan.

La rândul său, directorul general al Agenției Proprietăți Publice, Ghenadie Țepordei, a salutat parteneriatul frumos între Î.S. MOLDATSA și UTM, prezentându-l un exemplu bun de gestionare  eficientă și corectă a bunurilor statului – în cazul MOLDATSA, dar și de restaurare și utilizare a lor pe viitor – în cazul UTM.

Ținem să precizăm că studenți UTM, în special cei de la Facultatea „Electronică și Telecomunicații” au posibilitatea să-și îndeplinească stagiul de practică în cadrul Î.S. MOLDATSA. Acest lucru a devenit posibil acum  un an urmare a semnării unui Protocol de colaborare între UTM și Î.S. “MOLDATSA”.

Notă: Parcul  Dendrologic al UTM a fost conceput în anul 2004, la iniţiativa acad. Ion Bostan, rector al UTM în perioada 1992-2015, ca un muzeu al tehnicii în aer liber. În Parcul Dendrologic mai pot fi admirate și elicoptere, tramvaie din secolul trecut, un observator astronomic, un planetariu, sisteme eoliene şi un parc de paneluri fotovoltaice care asigură cu energie electrică iluminatul nocturn. 

Conținutul website-ului prorectorat.utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Direcției Tehnologii Informaționale și Comunicații. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe dtic@dtic.utm.md .