Universitatea Tehnică a Moldovei va realiza cea mai modernă rețea universitară de Internet Wireless, prin implementarea unui proiect de 2 milioane de euro

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a câștigat, alături de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), un proiect transfrontalier de 2 milioane de euro pentru a crea una dintre cele mai moderne rețele de Internet Wireless în campusul universitar.

În respectivul proiect, va fi, de asemenea, modernizată integral toată infrastructura de rețea cablată Internet din campusul UTM.

Proiectul transfrontalier a fost câștigat după două etape de evaluare, în care s-a apreciat justificarea proiectului, scopul, obiectivul, potrivirea cu obiectivele programului european și apoi s-a evaluat studiul de fezabilitate realizat de partenerii proiectului. Denumirea integrală a proiectului este Joint Cross-Border Networking Infrastructure of Technical Universities of Iasi and Moldova – WiNet@Uni.

Prin intermediul acestui proiect se vor crea și resursele tehnice necesare pentru ca alte proiecte transfrontaliere, atât aflate în derulare, dar și viitoare, să poată fi implementate mai eficient între cele două universități beneficiare – TUIASI și UTM. Pentru a îndeplini acest obiectiv, va fi implementată, de asemenea, o soluție modernă pentru a se realiza videoconferințe, putându-se astfel realiza mai ușor colaborarea inter-instituțională.

„ Trăim într-o eră a tehnologiilor. Persoanele sunt mai conectate ca niciodată odată cu explozia dispozitivelor mobile. Este fără îndoială o realitate faptul că oamenii se așteaptă sa se conecteze de pretutindeni, iar rolul instrumentelor de acces la rețeaua Internet în această perioadă pandemică a devenit imperativ. Proiectul va asigura o rețea în care toți utilizatorii corpurilor de studii vor avea o conexiune stabilă și de mare viteză, atât în spațiile interioare, cât și în cele exterioare ale universității. Infrastructura Wirelles va aduce confort şi flexibilitate împreună cu o utilizare a Internetului mai eficientă. Totodată, aceasta va asigura libertatea deplină de mişcare în interiorul ariei acoperite de reţea. De asemenea, în cadrul UTM, va fi modernizată infrastructura de rețea cablată a campusului”, a declarat Dinu Țurcanu, prorector informatizare, relația cu mediul socio-economic, imagine și comunicare din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, care este co-autorul, dar și directorul de proiect în cadrul UTM.

Instituțiile partenere din acest proiect au două obiective comune: creșterea calității activităților și a serviciilor educaționale și de cercetare pentru a atinge standardele ridicate impuse de concurență la nivel național și european, cât și consolidarea colaborării dintre parteneri la toate nivelurile activităților lor academice.

„Odată cu dezvoltarea aplicațiilor online, accesul de calitate la Internet nu mai este doar opțional, un lux. A devenit obligatoriu ca oamenii să poată folosi dispozitivele mobile pe care le au – telefoane inteligente, laptopuri, tablete – pentru a-și desfășura activitățile profesionale și personale. Momentan, infrastructura rețelelor ambelor universități din acest proiect este sub standardul solicitat unor universități europene și, prin această investiție, TUIASI va deveni una dintre universitățile din țară cu cea mai bună rețea și conectivitate”, a declarat Simona Caraiman, prorector responsabil cu informatizarea și comunicațiile digitale din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, Domnia Sa fiind și director de proiect în cadrul TUIASI.

Conținutul website-ului prorectorat.utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Direcției Tehnologii Informaționale și Comunicații. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe dtic@dtic.utm.md .