Prorectorul UTM vorbeşte despre folosirea tehnologiilor moderne, inclusiv în susținerea activității sistemelor judiciare în Republica Moldova.

Prorectorul pentru Informatizare, relaţia cu mediul socio-economic, imagine şi comunicare  Dinu Ţurcanu a oferit un amplu interviu pentru juridicemoldova.md, unde a vorbit despre folosirea tehnologiilor moderne, inclusiv în susținerea activității sistemelor judiciare în Republica Moldova. Prorectorul UTM a explicat în detaliu cum defineşte şi caracterizează fenomenul tehnologizării justiţiei, cum am putea preveni comiterea infracțiunilor informatice dar şi despre faptul cum ar putea fi implementată tehnologizarea justiției în termen de 5-10 ani.

“Dezvoltarea și eficientizarea continuă a sistemelor informatice puse la dispoziția, atât a celor care înfăptuiesc justiția, cât și a justițiabililor, sunt în esență, condiții imperative ale evoluției unui sistem judiciar, inclusiv în Republica Moldova. Devin lăudabile activitățile autorităților naționale, menționându-se și printre acestea inițiativele Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, prin introducerea unui șir de discipline opționale în domeniul tehnologiei informației și inițierii în domeniul securității cibernetice, implementate la nivel liceal, nemaivorbind despre Educația Digitală și competențele în acest domeniu asigurate învățământului primar. Prin urmare, acest demers devine unul efectiv, atât timp cât se ocupă de cultivarea informațională a tinerilor generații, indiferent de aranjamentul disciplinelor predate opțional/obligatoriu.

…De asemenea, utilitatea tehnologiei se poate măsura și prin cel mai simplu exemplu pe care-l ofer ori de câte ori mi se solicită o explicare, cel al Universității, al sistemului informațional de management universitar, dacă vorbim despre dosarul de hârtie, în momentul în care îl consultăm, prelucrăm date, există un registru pe suport de hârtie care înregistrează persoana solicitant, ora, data, motivul accesării datelor – în cazul în care dispare acel registru, dispare consecutiv și elementul cheie care atenționa în privința persoanei care a accesat, din ce motiv sau, după caz, de ce la acea etapă în dosar lipsesc anumite date – în ipostaza digitalizării, existența mesajelor de loguri în sistemul informațional, care presupune și accesul permanent, ar răspunde la: cine a accesat? A avut autorizația legală de accesare? Cu ce nume de utilizator? Motivul accesării întemeiat/neîntemeiat? – Respectiv, la orice etapă (în timp real) se poate monitoriza (prin recepționarea de notificări și de alerte la orice oră), controla și administra acest proces, ceea ce minimizează și reduce riscul accesului neautorizat.” , afirmă prorectorul Universităţii Tehnice a Moldovei.

Pentru a vedea intreg interviul, accesează link-ul de mai jos:

Interviu dl.Dinu Turcan

Conținutul website-ului prorectorat.utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Direcției Tehnologii Informaționale și Comunicații. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe dtic@dtic.utm.md .