Physico-chemical and Nutritional Characteristics of Soriz Flour by Dinu Țurcanu and Rodica Siminiuc

Consumul de gluten, este un subiect devenit controversat de când sunt din ce în ce mai multe persoane care suferă de boala celiacă (alergie la gluten), motiv pentru care a apărut și dieta non-gluten (agreată și de persoane care nu suferă de această intoleranță)!

În 2021 prorectorul UTM Dinu Țurcanu și șef direcție doctorat și postdoctorat UTM Rodica Siminiuc vin cu un nou articol tocmai ieșit de sub tipar!

✔️ Rezumat- Sortimentul de făină fără gluten în Republica Moldova este foarte mic, iar proprietățile acestor făină nu sunt suficient studiate. Sorgul (Sorghum Oryzoidum) este o cereală relativ nouă, a cărei producție industrială a început recent, iar utilizarea sorgului și a derivaților, în special a făinii, sunt actuale. Scopul acestui studiu este de a determina compoziția chimică și valoarea nutrițională a făinii de sorg. Acest lucru ar avea un impact direct asupra bunăstării umane, ar contribui la dezvoltarea de alimente noi și ar reduce insecuritatea alimentară în Republica Moldova, inclusiv persoanele cu tulburări legate de gluten. S-au folosit metode fizico-chimice pentru a determina compoziția chimică și aspectele nutriționale ale făinii. Rezultatele obținute au arătat că compoziția chimică a făinii de soriz este complexă și similară cu făina de cereale, cu o predominanță a carbohidraților, urmată de proteine, lipide etc.

Mai multe detalii aici: https://globaljournals.org/GJRE_Volume21/1-Physico-Chemical-and-Nutritional.pdf