Dinu Țurcanu: puterile mondiale încă nu și-au dat seama că au mai mult de pierdut într-un schimb de atacuri cibernetice de pământ ars decât de câștigat. Până când o vor face, mașina de război cibernetic va continua…

În data de 9 iunie, în incinta Digital Park, a avut loc evenimentul anual de referință din industria IT în Republica Moldova, organizat de Reliable Solutions Distributor împreună cu Bitdefender România – Bitdefender Day. Devenind deja tradițional, în acest an, tematica evenimentului s-a axat pe „Consolidarea securității cibernetice în Republica Moldova”.

Participanții au fost salutați de dl Iurie Țurcanu, Viceprim-ministru pentru Digitalizare, care a menționat că actualmente Republica Moldova este angajată într-un proces de transformare digitală, iar principala preocupare este încrederea oamenilor în soluțiile digitale. De asemenea, dlui a punctat că în prezent, cu pași rapizi are loc procesul de elaborare a primei Strategii de Transformare Digitală a Republicii Moldova, iar în acest sens, a făcut apel către mai mulți parteneri pentru a dezvolta un sistem de securitate cibernetică, un sistem care să coaguleze eforturile naționale pe acest domeniu important.

Ulterior, a urmat cel mai important panel de discuții al evenimentului, cu tema “Cyberwarfare – câmp tactic de luptă”, moderat fiind de dl Andrei Ioniță, Director of Government Affairs and Strategic Accounts, Bitdefender, care a întrunit profesioniști în calitate de vorbitori: Gheorghe Pantaz, Director, I.P. Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, Generalul Gabriel David, Șeful Direcției Securitatea Comunicațiilor și a Serviciilor de Tehnologia Informației, Serviciul de Telecomunicații Speciale, România, Alexandru Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist, Bitdefender și Dinu Țurcanu, Prorector informatizare, relația cu mediul socioeconomic, imagine și comunicare, UTM.

În contextul războiului cibernetic regional, dl prorector, a punctat scurta istorie a atacurilor de război cibernetic, menționând că războiul cibernetic nu este pur și simplu furtul de informații, nici marele joc global al națiunilor care se spionează reciproc și nici tipul mai controversat de spionaj economic din sectorul privat pe care SUA l-au acuzat de multă vreme China că îl desfășoară. Războiul cibernetic nu este hacking axat pe profit, cum ar fi frauda bancară sau atacurile ransomware care încearcă să stoarce milioane de la victime – aceasta este criminalitatea cibernetică, indiferent cât de crude și costisitoare ar fi uneori efectele sale.

Având în vedere acea intensificare aparent inexorabilă a potențialului distructiv al războiului cibernetic, cum se îndepărtează oamenii de un viitor haotic de conflict digital nesfârșit și larg răspândit? Cel mai evident răspuns este, desigur, o mai bună securitate cibernetică: proprietarii de infrastructuri critice din sectorul guvernamental și privat ar putea cu siguranță să investească mai mult în consolidarea rețelelor, separând sistemele vitale de Internet ori de câte ori este posibil. Dar în războiul cibernetic, ca și în jocul mai larg al securității cibernetice, infracțiunea are avantajul: nu vă așteptați ca vreo tehnologie de securitate să prevină toate atacurile cibernetice viitoare. Poate cel mai important, operatorii de infrastructură critică, agențiile guvernamentale și companiile trebuie să se concentreze pe construirea de sisteme rezistente, ale căror backup-uri și redundanțe înseamnă că pot reveni rapid de la atacuri cibernetice grave.

De asemenea, dl Țurcanu a menționat importanța educației și sporirii culturii informaționale a cetățenilor, dar și rolul instituției de învățământ superior ingineresc din țară – UTM la acest capitol. În acest sens, dl prorector a evidențiat relația de parteneriat dintre RSD, Bitdefender și UTM, care de-a lungul timpului a evoluat prin implementarea produselor de securitate, deschiderea unui laborator performant în domeniul securității cibernetice în cadrul Facultății Calculatoare,

Informatică și Microelectronică, instruiri în domeniul tehnologiei informației și securității informaționale etc. – acțiuni care au obiectivul de a spori nivelul de informare/conștientizare și competențe în domeniul de securitate informațională, dar și de a dezvolta cultura cibernetică la nivel național.

Bitdefender Day a reunit partenerii și clienții RSD care implementează soluții de securitate avansate de la Bitdefender, precum și pe cei care sunt interesați să cunoască mai multe despre tehnologia Bitdefender în lupta cu atacurile cibernetice din ce în ce mai complexe din întreaga lume. Doar într-o singură zi, au fost aduse în discuții importante actualele subiecte din domeniul CyberSecurity, au fost prezentate rapoarte și informații legate de necesitatea și specificul participanților prezenți la eveniment, au fost făcute prezentări de produse și au fost explicate cum acestea din urmă pot securiza infrastructura si a o proteja împotriva atacurilor cibernetice. De asemenea, au fost dezbătute subiecte sensibile și oferite soluții la testare în așa fel ca să convingă publicul că soluția Bitdefender oferă cea mai buna protecție, detecție și performanță.