UTM-ISTUL, DINU ȚURCANU, CÂȘTIGĂTORUL PREMIULUI PUBLICULUI ÎN CADRUL COMPETIȚIEI NAȚIONALE „TEZA MEA ÎN 180 SECUNDE”

Doctorandul Universității Tehnice a Moldovei, prorectorul Dinu Țurcanu, este cel care a captivat publicul în finala competiției naționale „Teza mea în 180 secunde” din Republica Moldova, cucerind “Prix du Public” al celei de-a treia ediție a concursului organizat de Reprezentanța din Chișinău a Agenției universitare a Francofoniei (AUF), în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MECC) și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC).  
Dl Țurcanu a prezentat lucrarea „ ASSURER LA SÉCURITÉ NUTRITIONNELLE DES PERSONNES AYANT DES TROUBLES LIÉS AU GLUTEN EN RÉPUBLIQUE DE MOLDOVA ” – „Asigurarea securității nutriționale a persoanelor cu tulburări corelate consumului de gluten”, în calitatea sa de student al Școlii Doctorale UTM, specialitatea 253.04. Securitatea produselor alimentare, conducător științific Rodica SIMINIUC, dr., conf. univ., iar premiul i-a fost înmânat de către dl Andrei Chiciuc, preşedinte al Consiliului de conducere al Agenţiei Naţionale de Asigurare a Calităţii în Educaţie şi Cercetare și dna Claudia Vișan, șef responsabil al Biroului național al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF-Moldova).
De asemenea, Universitatea Tehnică a Moldovei a excelat și cu altă lucrare de performanță – „ Interférences artistiques et techniques par rapport aux tendances actuelles de la création du design”, prezentată de către Stamati MIHAI, cadru didactic al universității, cel care a cucerit Europa cu inovaţiile sale neconvenţionale: maşina anului 2030 şi banca îndrăgostiţilor instalată în parcurile din Paris.
Participanții s-au conformat condiției de a-și prezenta subiectele de cercetare în doar trei minute, în limba franceză, în termeni accesibili unui public divers și neinițiat, folosind un singur diapozitiv.
Concursul este inspirat din Three Minute Thesis (3MT®), conceput de către Universitatea din Queensland, Australia, iar din 2014 se organizează în peste 20 de ţări francofone din lume. Concursul își propune popularizarea ştiinţei, iar prin intermediul său publicul larg poate intra în contact cu diferite domenii de cercetare. În acelaşi timp, competiţia este şi un exerciţiu binevenit de comunicare publică pentru doctoranzi, dar și un bun prilej de promovare și dinamizare a cercetării, de consolidare a dialogului dintre știință și societate, precum și valorificarea culturii francofone în mediul universitar autohton.