Dinu Țurcanu, prorector pentru digitalizare al UTM a participat în cadrul ședinței ordinare a   Consiliului Suprem de Securitate

În data de 19 decembrie, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru a pune în discuție securitatea cibernetică a țării. Membrii CSS au analizat modul de organizare a sistemului național de securitate cibernetică, precum și riscurile și provocările cu care se confruntă acesta. Conducătorii instituțiilor abilitate au raportat despre acțiunile întreprinse pentru a consolida capacitățile de apărare cibernetică a statului.
De asemenea, ei au primit recomandări cum să eficientizeze procesele ce țin de securitatea cibernetică, cum să reorganizeze sistemul de monitorizare și de răspuns la atacurile cibernetice. În cadrul ședinței CSS, s-a discutat și despre necesitatea îmbunătățirii cadrului legal care vizează acest domeniu, precum și despre felul în care poate fi îmbunătățită, în acest sens, comunicarea și cooperarea între instituțiile statului.
Fiind prezent la şedinţa CSS, dl Dinu Țurcanu, prorector pentru digitalizare al Universității Tehnice a Moldovei (UTM), a menționat importanța educației și sporirii culturii informaționale a cetățenilor, precizând în acest sens rolul noii Academii de Securitate Cibernetică creată la UTM cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanţat de USAID şi Guvernul Suediei.
Amintim că în data de 23 decembrie, Agenția de Guvernare Electronică (AGE), Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Guvernul Suediei, și Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), au recunoscut nevoia de a îmbunătăți procesul educațional, infrastructura și securitatea cibernetică a Moldovei, asumându-și înființarea Academiei de Securitate Cibernetică la UTM.
Noua entitate, creată cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanţat de USAID şi Guvernul Suediei, va acoperi circa 1 000 metri pătraţi cu spaţii tehnologizate, săli de instruire, cameră de server cu modelări ale scenariilor în domeniul securităţii cibernetice, săli tematice, dar şi o sală de evenimente cu capacitatea de peste 400 persoane.
Sursă poze: presedinte.md