Dinu ȚURCANU, prorector digitalizare UTM – trainer în cadrul proiectului Empowering Change, predestinat reintegrării sociale a deținuților minori

Delicvența juvenilă se înscrie în agenda provocărilor autorităților publice, statisticile denivelând un tablou sumbru: în cuprinsul anului 2022 au fost înregistrate 705 infracțiuni comise de minori sau prin implicarea acestora, reprezentând 2,6% din totalul infracțiunilor. Comparativ cu anul 2021, s-a atestat o creștere a gradului de criminalitate în rândul minorilor, cu 1,4%.

Furturile s-au prezentat ca cea mai frecventă infracțiune comisă de minori, însumând 59,9% din totalul crimelor săvârșite, urmate de jafuri (11,9%) și de acte de huliganism (4,5%).

Deși delicvența juvenilă nu apare asimptomatic, prezentându-se ca un fenomen cu debuturi crescânde, atât autoritățile, cât și membrii comunității nu posedă un instrument abil de temperare și de eliminare a conduitelor deviante. Elementele de prevenție și de educație sunt administrate precar, iar responsabilitatea controlului este pasată între exponenții statului.

Mai mult, în pofida faptului că fiecare infractor minor ascunde în biografia dezvoltării personalității sale un abandon familial, școlar, agresiuni fizice/verbale sau tranziții a unor perioade dificile, aspectele nu sunt luate în calcul la descâlcirea nodului său comportamental, fixarea pedepsei și consecințele acesteia abrutizându-i condiția, determinându-l să-și urmeze parcursul infracțional, odată ce izolarea și stigma socială își lasă amprenta.

Pentru prevenirea recidivei criminale se impune schimbarea paradigmei de abordare și de tratare a condamnaților minori, mizându-se pe ȘANSA DE A I SE OFERI O ȘANSĂ.

Astfel, grupul de inițiativă Empowering Change își propune pentru luna septembrie a anului 2023 să implementeze un proiect cu impact structural care va acționa asupra descărcării situației psihologice, determinării în alegerea carierei, ghidării în privința modului în care se îngrijește sănătatea, instruirii în materia prevenției relelor tratamente.

Adițional, în cadrul proiectului Empowering Change, deținuții minori vor avea posibilitatea unică de a dialoga cu victima unei infracțiuni, pentru a experimenta schimbul de roluri și pentru a înțelege perspectiva acesteia.

Mai mult, deținuții vor avea prilejul să dialogheze cu o luptătoare de freestyle care îi va inspira prin puterea disciplinei sportive și prin efectele sale balsamice asupra dezvoltării personale, iar prorectorul pentru Digitalizare a Universității Tehnice a Moldovei, Dinu Țurcanu, va deveni trainer în cadrul proiectului predestinat reintegrării sociale a deținuților minori, panelul determinare în carieră, bazându-se pe ofertele de instruire dezvoltate de UTM. La finalul proiectului, deținuții vor fi invitați să participe la un atelier de creație, pentru a-și exersa abilitățile în prepararea dulciurilor vegane.

Pentru imortalizarea eforturilor depuse în cadrul proiectului, grupul de inițiativă va elabora o broșură comprehensivă celor predate, donând-o centrului de detenție.

„Sesiunile de instruire în cadrul cărora voi participa ca trainer, vor avea drept scop reintegrarea socială a deținuților minori prin dezvoltarea abilităților de adaptare în societate, dar și determinării în carieră după eliberarea din detenție. În acest sens, aduc sincere mulțumiri Asociației Promo-LEX, în speță consilierului juridic, Diana Mazniuc, pentru invitația de a adera la proiectul Empowering Change, pentru că resоcializarea deţinuţilоr nu este о prоblemă a serviciului penitenciar, ci şi a întregii sоcietăţi. Orice sistem penitenciar, indiferent de țară, urmărește să ameliоreze cоndiţia umană a deţinuţilor, оferindu-le cunoştinţe, cоmpetenţe şi abilităţi, prin implementarea diferitor prоgrame de resоcializare. Finalitatea acestоr prоgrame este cоmună: să-i ajute pe deţinuţi să gândească şi să se cоmpоrte într-un mоd acceptat sоcial astfel încât să nu mai recidiveze.” a menționat dl Prorector, Dinu Țurcanu.

Ținem a accentua că proiectul se face realizabil datorită suportului „Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Moldova”, Asociația ADEPT.