PRORECTORUL DINU ȚURCANU LA TV MOLDOVA 1, DESPRE SECURITATEA, CULTURA CIBERNETICĂ ȘI SUBIECTUL „YANDEX”

În era digitalizării, tehnologiile evoluează în pas alert, determinând ambivalența necesitate vs. comoditate, însă este și reversul medaliei, astfel încât, dacă nu suntem vigilenți, devenim victime ale atacurilor cibernetice.

În acest context, ca de obicei, bine informat, cu exemple pertinente și sfaturi utile, dl Prorector pentru Digitalizare, Dinu ȚURCANU, invitat în platoul postului TV Moldova 1, a explicat telespectatorilor de ce Securitatea Cibernetică este o prioritate pe agenda Guvernului Republicii Moldova, a comentat inclusiv subiectul «Yandex», după ce în spațiul public au apărut informații precum că datele despre deplasările clienților, inclusiv din afara Rusiei, se vor oferi FSB și a adus în vizor necesitatea sporirii culturiii securității cibernetice în rândul cetățenilor.

În contextul războiului din regiune și a crizei de securitate cu care ne confruntăm, desigur că aplicațiile utilizate, inclusiv ale companiilor rusești, provoacă la moment neîncredere în rândurile cetățenilor. Asta nu înseamnă că și alte aplicații nu ar stârni aceleași dubii, a evidențiat dl Țurcanu.

Să ne gândim doar la aplicațiile pe care le-am instalat și la permisiunile pentru care am dat accept odată cu ele, furnizând date cu caracter personal, adesea tastând pe pilot automat butonul next, pentru a ne vedea aplicația gata de utilizare, însă în acest mod ignorăm că singuri ne-am expus atacurilor cibernetice, permițând accesul la cameră, microfon, contacte, geolocație, etc. În acest caz vorbim despre instruirea sau conștientizarea în domeniul securității cibernetice. Standardele presupun faptul că cetățeanul este cel responsabil de a da sau nu acceptul anumitor date, enunțează dl Dinu Țurcanu.

În același context se iscă dilema privind stocarea datelor. Făcând cunoscute adevăruri avuabile, informații mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg, dl Țurcanu ne ajută să analizăm lucrurile dincolo de aparențe, ridicând întrebări privind companiile care stochează datele cu caracter personal și nivelul de securizare ale sistemelor informaționale ale acestora.

Totodată dl prorector ne informează că orice companie, care prelucrează date cu caracter personal, trebuie să semneze un contract cu Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, prin care devine și un operator unic de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Venind cu sfaturi practice și testate, dl Țurcanu ne prezintă următoarele:

– să instalați doar aplicații sigure, care se află în magazinele semnate digital ale telefoanelor mobile;

– în cazul în care ați instalat o aplicație sigură, dar sunteți întrebați despre accesul la permisiuni precum: geolocație, microfon, cameră, contacte, întreabă-te dacă ai nevoie de o asemenea aplicație;

– nu te lăsa tentat de publicitatea făcută aplicațiilor, în caz că ai anumite dubii privind nivelul de securitate al acesteia, poți alege opțiunea dezinstalare.

Salut faptul că în ultima perioadă, în Republica Moldova, s-a votat legea, în sfârșit, de Securitate Cibernetică. Această lege presupune și faptul că se va institui o autoritate publică, care va identifica și va analiza acei furnizori de servicii, inclusiv la nivel guvernamental, mă refer la furnizorii de servicii critici, ai infrastructurii critice și va lua măsuri, va monitoriza dacă acele cerințe ce țin de sisteme informatice, de rețele de comunicații sunt cumva aferente sau până la urmă sunt consolidate conform standardele de securitate, a punctat dl Țurcanu.

La capitolul conștientizare și formarea culturii populației în domeniul securității cibernetice suntem nepregătiți, concluzionează dl prorector. Vestea bună este că la UTM, ia ființă unicul Centru Național „Academia de Securitate Cibernetică”, creat cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului (Innovate Moldova), finanţat de USAID (USAID Moldova) şi Guvernul Suediei (Embassy of Sweden in Chișinău).

Astfel, se așteaptă în curând o hotărâre de guvern la acest aspect, prin care se va institui instruirea tuturor funcționarilor sau angajaților instituțiilor publice, centrale și locale, în materie de securitate cibernetică. Pe lângă pregătirea studenților, masteranzilor și doctoranzilor îi vom instrui pe toți angajații despre cursuri de instruire cibernetică pentru cei cu nivel începător. Dat fiind că tehnologiile evoluează rapid, iar cetățenii au rămas neinstruiți în acest sens, neconștientizând pericolele, multe lucruri se întâmplă din faptul că aceștia își dau consimțământul ca datele să fie prelucrate de către o sumedenie de companii, ne informează dl prorector.

Din lipsa specialiștilor în acest domeniu, la UTM se depun eforturi considerabile pentru a instrui în programele de securitate cibernetică, de a forma competențe digitale pe această filieră pentru mai mulți profesioniști IT, pentru că este vizibil, carențele la nivelul personalului și lipsa instruirii ne pun în pericolele incidentelor care se întâmplă zilnic.

În acest sens, UTM susține educația pentru securitate, în frunte cu sloganul: împreună pentru o națiune informată și protejată!