PARTENERIATUL DE DURATĂ DINTRE UTM ȘI ORANGE MOLDOVA: MODEL DE SUCCES ÎN EDUCAȚIE ȘI TEHNOLOGIE

Universitatea Tehnică a Moldovei și celebra companie de telefonie mobilă Orange Moldova au dezvoltat de-a lungul anilor un parteneriat solid, oferind un suport esențial pentru dezvoltarea procesului ştiinţifico-didactic și modernizarea procesului de studii. În cadrul unei întrevederi recente cu directorul general Orange Moldova, Olga SURUGIU, prorectorul pentru Digitalizare al UTM, Dinu ȚURCANU, a punctat că această colaborare reprezintă un model de parteneriat durabil și reciproc avantajos între mediul academic și sectorul privat din Republica Moldova.

Într-o lume în continuă schimbare, în care tehnologia și inovația sunt la ordinea zilei, universităților le revine un rol crucial în pregătirea tinerilor pentru piața muncii. Universitatea Tehnică Moldovei își demonstrează angajamentul constant pentru a se adapta noilor cerințe și a oferi studii de calitate, iar Orange Moldova a fost mereu alături, fiind unul din primii parteneri privați care a dezvoltat un parteneriat de durată cu o instituție de învățământ superior. Compania a oferit un sprijin esențial pentru dezvoltarea potențialului științifico-didactic și modernizarea procesului de studii la UTM. Iar rezultatele vorbesc de la sine: 40 la sută din angajații Orange sunt absolvenți ai UTM!

Un element esențial al acestei colaborări îl constituie modernizarea constantă a curriculelor de studii în domeniile tehnologiei și telecomunicațiilor. Facultatea Electronică și Telecomunicații a UTM, sub conducerea dnei decan, conf. univ., dr. Lilia SAVA, a avut un rol semnificativ în această evoluție, punând bazele unor noi inițiative inovatoare care au avut un impact important asupra studenților și a mediului academic în general.

Directorul general Orange Moldova, Olga SURUGIU, cu peste 17 ani de experiență în domeniul B2C și B2B, a adus o perspectivă unică și un nivel înalt de expertiză în această colaborare. Ea a fost liderul inspirațional pentru proiecte complexe, inclusiv crearea Orange Systems, a Orange {kITchen} – un concept inovator de spațiu de lucru, Academia Orange Systems pentru reconversia profesională în IT și conceptul Orange Digital Center. Aceste proiecte au avut un contribuit semnificativ la dezvoltarea sectorului IT din Moldova.

De-a lungul anilor, Orange Moldova a acordat sprijin esențial UTM, oferind tinerilor numeroase oportunități educaționale și profesionale. Acestea au inclus laboratoare didactico-științifice, Orange Wi-Fi Cafe, Solidarity FabLab, burse pentru studenți talentați, competiții de hackathon, concursuri tehnologice IoT și târguri de orientare în carieră.

Prorectorul UTM, Dinu ȚURCANU, a subliniat că Orange Moldova este nu doar un partener, ci și un mentor, un catalizator al creșterii academice și profesionale a tinerilor din Moldova. Colaborarea dintre UTM și Orange Moldova este un exemplu viu al modului în care universități și companii pot lucra împreună pentru a crea un viitor mai promițător și mai inovator pentru tineri și pentru întreaga societate. Această nouă eră a parteneriatului durabil promite să aducă și mai multe inovații și oportunități pentru tinerii în căutarea cunoașterii și a succesului.