Rectorul UTM Viorel BOSTAN și echipa de proiect, distinși cu Premiul Național pentru realizarea istorică de lansare în spațiu a satelitului TUMnanoSAT

Echipa Centrului Național de Tehnologii Spațiale al Universității Tehnice a Moldovei, care pe 15 iulie 2022 ne-a făcut mândri și cunoscuți întregii lumi, ducând stindardul UTM departe în spațiu, prin lansarea satelitului „TUMnanoSAT”, revine în atenția publicului, fiind desemnată de Cabinetul de Miniștri al Republicii Moldova pentru decernarea Premiului Național, acordat pentru dezvoltarea și lansarea nanosatelitului Republicii Moldova „TUMnanoSAT” cu misiuni de cercetare de la Stația Spațială̆ Internațională și pentru monitorizarea, postoperarea și promovarea tehnologiilor spațiale.

Mândri de această realizare istorică, precum și de înalta apreciere de către Guvernul Republicii Moldova prin acordarea Premiului Național, ne exprimăm bucuria și recunoștința fiecărui membru în parte a formidabilei echipe a CNTS-UTM:

Viorel BOSTAN, profesor universitar, doctor habilitat în tehnică, rector, cercetător științific principal, director de proiect,

Nicolae SECRIERU, conferențiar universitar, doctor, cercetător științific coordonator,

Vladimir MELNIC, cercetător științific,

Valentin ILCO, cercetător științific,

Alexei MARTINIUC, cercetător științific,

Vladimir VĂRZARU, cercetător științific.

Promotor al ideilor valoroase și inițiativelor ambițioase, prin muncă continuă și efort în consolidarea echipelor de profesioniști, rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, sporește prestigiul UTM atât în țară, cât și peste hotare. Astfel, UTM are recunoaștere în plan mondial pe dimensiunea cercetării și instruirii.

Satelitul TUMnanoSAT construit de Universitatea Tehnică a Moldovei a fost lansat în spațiu pe 15 iulie 2022, fiind transportat cu racheta Falcon 9 a companiei SpaceX la Stația Spațială Internațională, în componența capsulei de lansare JSSOD a Agenției Aerospaţiale din Japonia (JAXA).  Activitatea respectivă s-a desfășurat în cadrul unui program internațional, UTM fiind selectată de către JAXA și Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu (UNOOSA) pentru Programul KiboCUBE, în scopul lansării pe orbită în spaţiu a nanosatelitului „TUMnanoSAT” de pe Stația Spațială Internațională. Satelitul a captat imagini din cosmos care, ulterior, au fost analizate de oamenii de știință. Misiunea nanosatelitului TUMnanoSAT s-a încheiat la aproximativ un an de la lansare, în urma autodistrugerii. Chiar dacă misiunea satelitului TUMnanoSAT a fost mai curând una simbolică, R. Moldova a demonstrat astfel că are potențial în acest domeniu, dar și că, prin determinare, colaborare și efort susținut, visele pot deveni realitate. Satelitul TUMnanoSAT cântărea un kilogram şi a fost proiectat, construit și testat, timp de 3 ani, de către echipa CNTS-UTM, care astăzi ne face mândri, din nou, aducând în palmaresul UTM Premiul Național, iar odată cu acesta – aprecierea și respectul întregii națiuni.

Felicitări, CNTS!

Felicitări, UTM!

Premiul Național a fost instituit în scopul recunoașterii și încurajării activității de cercetare, dezvoltare științifică și tehnologică, a performanțelor artistice și sportive. Premiul Național constă din diplomă, medalie și un premiu în bani în valoare de 100 mii lei. Anual Guvernul acordă 10 premii naționale.