Prezentarea raportului “Etichetarea frontală durabilă: o strategie de asigurare a securității alimentare și nutriționale” în cadrul Simpozionului științific internațional dedicat învățământului agricol, autori Rodica SIMINIUC și Dinu ȚURCANU
Îmbinând eforturile în abordarea unei probleme specifice și sensibile de cercetare, aflată la joncțiunea dintre Nutriție și Sănătate, autorii
Rodica SIMINIUC, dr. conf. univ., directoarea Școlii Doctorale a UTM și Dinu ȚURCANU, dr. în științe inginerești, prorector pentru digitalizare au prezentat rezultatele muncii temei de cercetare comune, “Etichetarea frontală durabilă: o strategie de asigurare a securității alimentare și nutriționale”, în cadrul Simpozionului științific internațional cu genericul „TENDINȚE MODERNE ÎN ÎNVĂȚĂMÎNTUL SUPERIOR AGRICOL,” organizat cu ocazia a 90 de ani de excelență în învățământul superior agricol în Republica Moldova, desfășurat în zilele de 5 – 6 octombrie a.c.
Motivați, pasionați și dedicați, autorii au tratat acest subiect actual și stringent, al cărui scop este aducerea în prim-plan a unei probleme cruciale din domeniul agricol și al securității alimentare, având la bază un palmares impresionant al studiilor și experienței în domeniu.
Cercetările laborioase ale autorilor au adus plus valoare în tratarea subiectului alimentației și nutriției, relevând următoarele statistici, care evidențiază situația privind insecuritatea alimentară. Datele prezentate de către doamna SIMINIUC în cadrul Simpozionului, în urma cercetării comune, sunt alarmante, dat fiind faptul că în anii 2021-2022 situația s-a agravat: circa 783 de milioane de oameni din lume s-au confruntat cu foamea, 29,6% din populația globală (2,4 miliarde) – au fost supuși insecurității alimentare moderate sau severe, 59% dintre adulți din Regiunea Europeană a OMS trăiesc cu supraponderalitate (IMC ≥25 kg/m2). Se anticipă că peste 4 miliarde de oameni ar putea fi obezi până în 2035, comparativ cu peste 2,6 miliarde în 2020, ceea ce ar constitui o creștere de la 14% la 24%.
În consecință, impactul economic va reduce PIB-ul global cu circa 3,0% până în 2035, iar aceasta se compară cu impactul estimat al COVID-19 care a determinat scăderea economiei mondiale cu 3% din PIB în 2020, cel mai rău an al pandemiei, a specificat doamna SIMINIUC în cadrul Simpozionului.
În același timp, 9 dintre primii 15 factori de risc pentru morbiditatea globală (BCV, diabetul tip 2, accidentul vascular cerebral și 13 tipuri de cancer) reprezintă aproape 40% din mortalitatea globală. În Regiunea Europeană a OMS, acestea cauzează peste 1,2 milioane decese anual (13 % din totalul deceselor). Totodată, producția alimentară agricolă ocupă ∼40% din suprafața Pământului și emite, la nivel mondial, aproximativ 30% din gazele cu efect de seră (GES), reprezintă ∼ 70% din prelevarea de apă dulce a Pământului din râuri, rezervoare și apele subterane, printre alte efecte negative asupra mediului, a concluzionat doamna directoare a Școlii Doctorale UTM.
Etichetarea frontală nutrițională și de eficiență ecologică poate contribui la un mediu alimentar sănătos, motivând producerea de alimente cu profiluri nutriționale mai sănătoase prin crearea oportunităților de dezvoltare a metricilor de sustenabilitate, iar, ca urmare, actorii din cadrul sistemului alimentar vor fi mai bine echipați pentru a comunica nuanțele, a evalua riscurile și compromisurile intervențiilor la nivelul întregului sistem și, în cele din urmă, vor contribui la evoluția sistemelor alimentare durabile și sănătoase, au susținut autorii.
În acest context, Vă aducem sincere mulțumiri pentru munca profesionistă în echipă, dorindu-vă forță creatoare, inspirațională și motivantă întru realizarea noilor obiective.
UTM se mândrește cu ai săi UTM-iști harnici și determinați în a schimba lumea din bine în mai bine.