Prorectorul Dinu ȚURCANU, la „Bună dimineața” pe TV Moldova 1: cum obții „10” din oficiu la examenul de BAC la Informatică și certificări internaționale în domeniu?

Dacă îți dorești să obții nota „10” din oficiu la proba de Informatică din cadrul examenului național de Bacalaureat, Universitatea Tehnică a Moldovei are grijă de viitorii absolvenți de liceu la acest capitol. Totodată, în cadrul centrelor de testare ale UTM pot fi susținute examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor specifice domeniului informaticii. Un amplu dialog la acest subiect a trezit un viu interes, astăzi, în cadrul emisiunii „Bună dimineața!” difuzată de postul tv Moldova 1. Invitatul prezentatoarei Daniela CRUDU a fost Dinu ȚURCANU, prorector pentru Digitalizare al UTM.

Solicitat să ofere mai multe detalii despre frumoasa inițiativă, care le oferă tinerilor posibilitatea să obțină nota „10” din oficiu la proba de Informatică a examenului național de Bacalaureat, domnul prorector al UTM, dr. Dinu ȚURCANU, a menționat că un prim pas în acest sens ar fi studierea metodologiei și a listei examenelor cu recunoaștere internațională care sunt luate în considerație pentru acordarea notei „10”, din oficiu, la proba de Informatică a examenului de BAC. Aceste prevederi sunt stipulate în Ordinul ministrului Educației și Cercetării nr.1326/2023, dar și în metodologia elaborată în baza acestui ordin, de a lua nota 10 din oficiu, inclusiv la examenul de Informatică. Această metodologie, asupra căreia s-a lucrat de comun acord  cu Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, intră în vigoare din sesiunea de Bacalaureat-2024.

Salutând această inițiativă a autorităților de resort, domnul Dinu Țurcanu a menționat că la ora actuală tehnologiile se dezvoltă vertiginos, și pentru că vorbim tot mai des despre importanța formării competențelor digitale la tineri, este extraordinar să le permitem celor care, pe lângă disciplina de studii „Informatica”, au urmat cursuri adiționale, extracurriculare în diverse instituții sau au învățat de sine stătător din pasiunea pentru informatică să susțină examene de certificare internaționale pentru a obține nota „10” la examenul național de bacalaureat la informatică.

Următorul pas este de a selecta câte un examen din fiecare domeniu al disciplinei Informatica: Limbaje de programare; Structura/rețele de calculatoare sau Baze de date. Iar examenele de certificare internațională pot fi susținute la UTM, care a devenit centru autorizat CERTIPORT, unde deja din 13 noiembrie, curent, sunt recepționate  formularele de programare la examen. Certiport, parte din Pearson VUE, este lider mondial pentru examene de certificare bazate pe performantă și soluții de testare practică. Certificatul Certiport atestă un nivel înalt de competențe digitale, iar deținătorul acestuia are perspective reale pentru o carieră de succes indiferent de domeniu ales.

Prorectorul Dinu ȚURCANU a menționat în context că elevii care dețin competențe digitale mai avansate decât cele prevăzute de curricula școlară, au drum deschis să devină studenți ai Universității Tehnice a Moldovei. Iar aici, la UTM, își vor clădi un viitor sigur în domeniul profesional ales.