UTM a participat la al șaselea Forum Economic organizat de Universitatea de Stat din Virginia

Prorectorul pentru Digitalizare, conf.univ., dr. Dinu Țurcanu, Strategic Partnership Director în cadrul CYBERCOR, a participat, ieri 20 martie, la cel de-al șaselea Forum Economic, care s-a desfășurat la Universitatea de Stat din Virginia (VSU), la invitația reputatului profesor și coordonator de programe în domeniul economic la VSU, SUA, Ceslav Ciobanu, Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice a Moldovei (UTM).
Evenimentul întitulat “Inteligența artificială și securitatea cibernetică: provocări și oportunități pentru cooperarea internațională” a reunit în format mixt (atât cu prezență fizică cât și on-line) experți în domeniile securității, AI și tehnologiei informației din cele trei țări (SUA, România și Republica Moldova) care au discutat problemele strategice și prioritățile de consolidare a colaborării în domeniile – inteligență artificială, securitate cibernetică, educație, cercetare etc. Participanții la Forumul Economic au fost salutați de către dr. Dawit HAILE, decanul Colegiului de Inginerie și Tehnologie și adjunctul Provost-ului pentru afaceri academice, Președinte Dr. Makola ABDULAH, Vicepreședinte și Provost Dr. Tia MINNIS, evenimentul fiind moderat de către profesorul Dr. Ceslav Ciobanu, fost ambasador al Moldovei în SUA.
Creșterea explozivă a capabilităților tehnologiilor de inteligență artificială (AI) a inaugurat o nouă eră în securitate. Astăzi, o națiune ostilă ar putea dezvolta capacitatea de a lansa un atac cibernetic alimentat de inteligența artificială care se infiltrează în tăcere în rețelele electrice, sistemele financiare și rețelele de comunicații simultan, cufundând regiuni în întuneric, perturbând economiile și semănând haos. Experții în securitate și factorii de decizie politică au nevoie de abilități și cunoștințe specifice pentru a răspunde în mod eficient provocărilor fără precedent pe care AI le aduce peisajului de securitate al națiunii. Formarea competențelor în securitatea cibernetică și pregătirea pentru situații de urgență poate ajuta instituțiile să obțină expertiza de care au nevoie pentru a avea un impact semnificativ în domeniul evolutiv și dinamic al securității.
În calitate de speaker, dl Țurcanu a vorbit despre experiența UTM pe palierul pregătirii absolvenților în domeniul Tehnologiei Informației și Securității Cibernetice, despre rolul și obiectivele noii entități create la UTM – Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică “Cybercor”, subliniind oportunitățile de cooperare cu VSU în domeniul securității cibernetice, în special cu Academic Excellence in Cybersecurity and Digital Forensics (CSDF) și Commonwealth Cyber Initiative.
Dl Prorector, a menționat despre rolul primordial al Cybercor întru asigurarea securității cibernetice naționale, pentru catalizarea schimbărilor socio-economice, către un spațiu cibernetic mai sigur.
Prin crearea Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”, dar și modernizarea curriculei pe domeniul Cyber Security, Universitatea Tehnică a Moldovei va oferi tuturor o pregătire adecvată în acest domeniu vital. Aceste lucruri reprezintă pași importanți în direcția asigurării unui mediu digital sigur și a protejării infrastructurii critice, dar și a fortificării unei Națiuni Sănătoase Cibernetic! Noul centru în securitatea cibernetică este partea importantă a dezvoltării infrastructurii din Republica Moldova. Parteneriatele cheie dintre Guvernul Moldovei, donatori precum USAID, Suedia și Marea Britanie, și liderii din sectorul privat, inclusiv Google, au jucat un rol esențial în conturarea importanței „Cybercor” și în mobilizarea resurselor necesare pentru a-l transforma în realitate, a subliniat dl Țurcanu.
În cadrul prezentării, dl prorector a specificat participanților despre decizia crucială a Guvernului Moldovei, adoptată la 13 septembrie 2023, care a confirmat Universitatea Tehnică a Moldovei ca instituție cheie pentru securitatea cibernetică națională. Aceasta implică implementarea programelor de formare, organizarea de exerciții de securitate cibernetică, conducerea cercetării și inovației în domeniul cibernetic și stabilirea de parteneriate cu organizații relevante. „Cybercor” va deveni astfel un centru național de inovații, cu impact semnificativ asupra dezvoltării abilităților studenților și profesioniștilor în cibernetică prin educație digitală.
Pe final, dl prorector le-a mulțumit gazdelor pentru invitație, exprimându-și dorința de a dezvolta cât mai multe proiecte comune în cadrul parteneriatului UTM-VSU.
În cadrul evenimentului, participanții au ascultat mai multe prezentări profesioniste ale reprezentanților VSU, precum Dr. Joseph Shelton, VSU, Director of Cybersecurity Center, Assistant Professor, “Fostering Strength Through Diversity in the Digital Defense Landscape”; Dr. Wei-Bang Chen, VSU Associate Professor, “Unleashing the Power of Data: Machine Learning and Deep Learning Applications Across Diverse Domains”.
De asemenea, cu o amplă prezentare pe domeniile Forumului Economic a venit și dl professor Tudor Edu, prorector pentru cercetare științifică, inovare și internaționalizare, în cadrul Universității Româno-Americane, evenimentul culminând cu prezentarea dlui Veaceslav Pituscan, Georgia Tech & VSU Visiting Scholar „Coworking with AI in Education – Challenges and Opportunities”.
Menționăm, de asemenea, că în cadrul lucrărilor celui de-al șaselea Forum Economic organizat de VSU a participat și prof.univ., dr.hab. Larisa Bugaian – șefa Centrului Erasmus+ UTM.
Amintim că în data de 5 mai 2023, a fost deschisă oficial cooperarea între Universitatea de Stat din Virginia și Universitatea Tehnică a Moldovei, prin semnarea Acordului General de Cooperare Academică între VSU și UTM de către președintele VSU, dr. Makola ABDULLAH și rectorul UTM, prof. univ., dr.hab. Viorel BOSTAN.