Un parteneriat de succes cu FORTINET negociat în SUA de delegația R.Moldova, avându-l în componență pe prorectorul pentru digitalizare UTM

Contextul actual ne leagă indisolubil de mediul on-line în desfășurarea activităților zilnice, la serviciu și acasă, și transferul informațiilor între toate entitățile, de la companii, organizații, instituții educaționale și agenții guvernamentale până la utilizatorii finali. Aflat în plină evoluție, mediul virtual generează deopotrivă oportunități de dezvoltare a societății informaționale, dar și riscuri la adresa funcționării acesteia. Existența vulnerabilităților sistemelor informatice, ce pot fi exploatate de grupări organizate, face ca asigurarea securității spațiului cibernetic să constituie o preocupare majoră pentru toate entitățile implicate. Potențial vulnerabile la atacuri cibernetice nu sunt doar mediul fizic – dispozitive mobile, sisteme informatice, smartphone-uri etc. – ci și cel logic – sisteme de operare, aplicații, poșta electronică, transferurile de informații între companii sau operațiile în Cloud.

Securitatea cibernetică a Republicii Moldova este o prioritate națională, iar consolidarea capacităților acestui sector sunt cruciale în contextul războiului din Ucraina și a provocărilor tot mai frecvente din era digitală. Avansând agenda guvernamentală în securitatea cibernetică, și având un partener de încredere al Republicii Moldova în modernizarea țării, atragerea investițiilor și realizarea agendei europene a Moldovei – Statele Unite ale Americii, o delegație a R.Moldova în componența – Plinschi Cătălina, Secretar de Stat pentru Digitalizare, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, Mihai Lupașcu, Director, Agenția Națională de Securitate Cibernetică și Dinu Țurcanu, prorector pentru digitalizare al UTM / Director of Strategic Partnerships în cadrul Cybercor au participat în cadrul unei vizite de studiu și documentare cu produsele companiei Fortinet, fiind parte a lucrărilor conferinței „Accelerate 2024”, eveniment de anvergură organizat de Fortinet în perioada 1-5 aprilie, în SUA, pentru a descoperi cele mai noi informații în materie de Securitate Cibernetică, Rețelistică și Inteligență Artificială.

Conform programului, lucrările forumului au inclus sesiuni cu prezentări profesioniste în materie de securitate, laboratoare și studii de caz, precum și zona Tech Expo cu cele mai inovative produse și instrumente de securitate destinate celor peste 4 000 de participanți: profesioniști în securitate cibernetică, inclusiv administratori de sistem, arhitecți de sisteme, directori IT, lideri tehnici, oficiali guvernamentali și factori de decizie.

Delegația Republicii Moldova a avut, de asemenea, întâlniri B2B pentru securitate, apărare și cibernetică, precum și întrevederi cu TOP managementul companiei Fortinet, care dețin o vastă experiență managerială în domeniul produselor și instrumentelor de securitate, conținuturilor educaționale, stabilirea

acordurilor de parteneriat în securitate cibernetică, precum și experiență în consultanță pe problemele de securitate cibernetică, etc. Dialogul oficialilor a fost pe subiectul principalelor provocări ale Moldovei în ceea ce privește securitatea cibernetică și gestionarea situațiilor de criză cu reprezentanții companiei, care de curând se vor materializa în acțiuni concrete pentru țara noastră:

– Joe SARNO, Executive Vice-President International Sales EMEA & APJ

– Hugh P. CARROLL, Vice President of Corporate & Government Affairs

– Derek MANKY, Chief Security Strategist & VP Global Threat Intelligence

– Eli PARNASS, Vice President Israel, Greece & Eastern Europe

– Adrian DANCIU, Senior Regional Director

– Lucian NANAU, Major Account Manager

– Robert GUȚULEAC, Country Manager NetSafe, distribuitorul Fortinet în Republica Moldova.

Reprezentanții companiei au fost informați de către dna Cătălina Plinschi despre lansarea recentă a Agenției Naționale pentru Securitate Cibernetică și Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”, instituții care vor avea un rol esențial în prevenirea amenințărilor cibernetice. Noua agenție va avea un rol esențial în asigurarea unui mediu digital sigur, protejarea infrastructurii critice a statului și a societății de atacurile cibernetice, dar și asigurarea unui nivel ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice ale instituțiilor publice și private, iar „Cybercor”, care este în gestiunea Universității Tehnice a Moldovei, va promova inovația și excelența în educația teoretică și practică în domeniu, formarea profesională a funcționarilor publici și a studenților, asigurând pregătirea la nivel național pentru provocările sectoriale, a menționat Secretarul de Stat pentru Digitalizare. Managementul Fortinet a venit cu idei și soluții pentru diverse scenarii de caz în domeniul securității cibernetice, idei care să fortifice Agenția Națională de Securitate Cibernetică, dar și să completeze conținutul cursurilor predate în cadrul UTM / Cybercor, studenților, cadrelor didactice, angajaților din instituțiile publice și private – specialiști care urmează să suplinească deficitul de personal în domeniul securității cibernetice.

De asemenea, părțile au convenit în perioada imediat următoare, semnarea unui Acord de Parteneriat care va fundamenta discuțiile purtate în cadrul Accelerate 2024, precum și asistență pe domeniul Securității Cibernetice în Republica Moldova, inclusiv în vederea fortificării programelor de studii în domeniul Securității Informaționale în cadrul Universității Tehnice a Moldovei / Cybercor.

Luând în considerare că instrumentele și platformele Fortinet asigură performanţa accelerată hardware şi nivelurile integrate multiple de securitate pentru protecţia reţelei şi aplicaţiilor împotriva ameninţărilor – „Sunt ferm convins

că anume de astfel de parteneri avem nevoie în funcţionarea Cybercor. În acest sens, aduc sincere mulţumiri pentru deschiderea de care au dat dovadă, reprezentanții companiei, şi sunt convins că gama de soluţii Fortinet – tehnologii inovative de protecţie şi analiză a contentului, ecrane interreţea, VPN, antimalware, prevenirea accesului neautorizat, controlul aplicaţiilor, filtrare web, antispam, controloare fără fir şi acceleratoare WAN, produse de gestionare, analiză, protecţie a e-mail, bazelor de date şi utilizatorilor finali – vor deveni parte componentă a Securităţii Cibernetice în Republica Moldova!”, a menționat la finele întâlnirii, dl Țurcanu, prorector UTM.

De asemenea, membrii delegației au avut oportunitatea să se întâlnească cu Ken XIE, miliardarul american care a fondat Systems Integration Solutions (SIS), NetScreen și Fortinet, actualmente ocupând pozițiile de Founder, Chairman of the Board & Chief Executive Officer în cadrul companiei, fiind entuziasmați de povestea acestuia: Xie este fiul a doi academicieni chinezi, părinții lui Xie sperau că va deveni profesor și l-au trimis la Universitatea Stanford să studieze Ingineria. Xie a devenit interesat de antreprenoriat în timp ce se afla la Stanford, fondând în 1993, prima sa companie, o afacere de software firewall numită SIS. Ulterior a creat o altă companie de securitate cibernetică, NetScreen, care a fost achiziționată de Juniper Networks pentru 4 miliarde de dolari în 2004. Tot el, a construit primul dispozitiv firewall/VPN bazat pe ASIC în 1996.

Amintim că Fortinet, lider global în soluții integrate de securitate cibernetică, a fost numit lider în Quadrantul Magic Gartner, pentru infrastructura LAN – wired si wireless. Abordarea inovatoare a Fortinet, care folosește Security Fabric, unificată de FortiOS, a permis o integrare extrem de strânsă între produsele sale cu fir și wireless, poziționându-l ca lider în industrie.

Principalele aspecte ale raportului Gartner includ:

Securitate integrată: Fortinet are o ofertă LAN diferențiată cu un accent puternic asupra securității, oferind o arhitectură în care elementele wired, wireless și securitatea sunt toate integrate într-un singur sistem de operare unificat (FortiOS) și o platformă de management în cloud.

Modulul de operații AI: Motorul FortiAIOps AI oferă asigurarea rețelei, inclusiv corelarea evenimentelor și remedierea problemelor, pe toate domeniile-securitate, wired și wireless, utilizând fluxurile de date din portofoliul FortiGate.

Soluție de microbranch: Fortinet oferă o soluție eficientă pentru microfiliale, permițând FortiAp-ului să acționeze ca un punct final pentru Unified Secure Access Service Edge (SASE). Această soluție, combinată cu monitorizarea experienței digitale, oferă acces convergent pentru o forță de muncă hibridă.