În cadrul CYBERCOR continuă sesiunile de instruire în domeniul Securității Cibernetice pentru funcționari publici
O zicală veche în domeniul securității cibernetice spune că oamenii sunt veriga cea mai slabă a lanțului de securitate. Acest lucru este din ce în ce mai adevărat, pe măsură ce actorii amenințărilor concurează pentru a exploata angajați creduli sau neglijenți. Dar este posibil și să transformăm această verigă slabă într-o formidabilă primă linie de apărare. Cheia pentru acest lucru este implementarea unui program eficient de instruire în domeniul securității. Cercetările recente, prezente în Raportul Fortinet privind amenințările globale din a doua jumătate a anului 2023, raport elaborat de FortiGuard Lab punctează că majoritatea dintre încălcările de date ce au fost analizate au implicat un „element uman”. Este un fapt inevitabil al amenințărilor cibernetice moderne că angajații reprezintă o țintă de top pentru aceste atacuri. Însă dacă se oferă angajaților cunoștințele necesare pentru a identifica semnele de avertizare ale unui incident și pentru a înțelege când pot pune în pericol datele sensibile, se poate avea astfel o oportunitate uriașă de a avansa în eforturile de atenuare a riscurilor.
Astfel, pe platforma noii entităţi înfiinţate la Universitatea Tehnică a Moldovei – Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică “CYBERCOR”, creată cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Guvernul Suediei și Marea Britanie, dl Dinu Ţurcanu, prorector pentru digitalizare în parteneriat cu compania Cisco Systems au organizat, în această săptămână, o nouă instruire cu tematica „Tehnologiile de Securitate, Prevenire și Detecție. Importanţa Securităţii Cibernetice”.
Scopul urmărit de această acţiune a constat în a instrui 30 de funcționari publici cu statut special din cadrul subdiviziunilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova şi prezentării unui set de practici în domeniul igienei cibernetice. Este important de menționat că sarcina igienei cibernetice nu revine doar managerilor, analiștilor și tehnicienilor de securitate IT. Mai degrabă, este o responsabilitate comună pe care toate departamentele și utilizatorii trebuie să o respecte și să îi acorde prioritate.
“Scopul instruirilor este de a schimba comportamentele printr-o mai bună educație despre unde se află principalele riscuri cibernetice și ce bune practici simple pot fi învățate pentru a le atenua. În cadrul Cybercor, acest proces este bine organizat și acoperă o gamă largă de domenii tematice și tehnici pentru a oferi angajaților puterea să ia deciziile corecte. Desigur, orice fel de program de formare este menit să sporească abilitățile individului pentru a-l face un angajat mai bun. În acest caz, îmbunătățirea gradului de conștientizare a securității nu numai că îl va ajuta pe funcționarul public cu statut special pe măsură ce îndeplinește diverse roluri în sistem, dar va reduce riscul unei eventuale încălcări a securității ce poate fi dăunătoare pentru instituția în care activează, a menţionat la finele instruirii, formatorul cursului de Securitate Cibernetică în cadrul Academiei de Poliție “Ștefan cel Mare” a MAI, comisar-principal, Indricean Ion.
La rândul său, dl Ţurcanu, a mulţumit pentru suport și implicare în instruire companiei Cisco Systems nemijlocit, dar și reprezentanților Academiei de Poliție “Ștefan cel Mare” a MAI pentru deschiderea și oportunitea organizării acestor instruiri importante şi utile pentru colaboratori.
Menționăm că acest training face parte din seria de instruiri planificate pentru anul 2024, realizate în parteneriat cu Cybercor și Cisco Systems. Scopul acestora, este de a aduce expertiză instituțiilor publice și private, de a face transfer de cunoștințe către entități, iar acestea la rândul lor să poată implementa și utiliza cele mai bune practici și soluții în domeniile sus menționate.
Crearea Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică “CYBERCOR” la Universitatea Tehnică a Moldovei, lansarea căruia este preconizată pentru toamna acestui an, a devenit posibilă cu sprijinul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Guvernul Suediei și Marea Britanie.
Scopul Cybercor este de a îmbunătăți procesul educațional, infrastructura și securitatea cibernetică a Moldovei, asumându-și următoarele acțiuni:
• să îmbunătățească securitatea cibernetică în sectorul public și privat al Republicii Moldova,
• să creeze și să valorifice profesii de securitate cibernetică pentru studenți și tineri profesioniști,
• să investească în securitatea cibernetică ca industrie cu potențial de creștere pentru Moldova.