Student Cyber Battle: duelul în stil Attack & Defence al studenților UTM

În cadrul Universității Tehnice a Moldovei, ieri, 26 iunie, s-a desfășurat concursul „Students Cyber Battle”, o competiție palpitantă dedicată studenților pasionați de securitatea cibernetică. Evenimentul, organizat după modelul Attack/Defense, a oferit o platformă ideală pentru ca tinerii talentați din cadrul Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică (FCIM) să-și demonstreze cunoștințele, abilitățile tehnice, viteza de reacție și creativitatea în domeniul Cyber Security.

CODWER Academy, în parteneriat cu Agenția pentru Securitate Cibernetică (ASC) și Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”, cu suportul Fundației pentru Dezvoltare din Republica Moldova au creat această oportunitate unică pentru studenții UTM. Concursul le-a pus la încercare abilitățile în confruntarea cu provocări reale din domeniul Cyber Security, într-un mediu controlat și sigur, sub îndrumarea mentorilor experimentați de la CODWER Academy.

Deschiderea oficială a concursului a fost marcată de discursuri inspiratoare din partea oficialităților prezente:

– Mihai LUPAȘCU, Directorul ASC și Ion VINTILĂ, Directorul adjunct ASC, au accentuat noutatea și oportunitățile profesionale oferite de domeniul cyber security, asigurând studenții de cererea mare de specialiști calificați pe piața muncii.

– Ludmila PECA, directoarea Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”, a transmis un mesaj de încurajare participanților, dorindu-le mult succes în abordarea provocărilor cibernetice.

– Dinu ȚURCANU, prorector pentru digitalizare al UTM, a subliniat faptul că administrația universității va susține și în continuare orice activitate extracurriculară pe domeniul securității cibernetice și a digitalizării, încurajând studenții să se implice activ și să devină specialiști de top în acest domeniu.

În acest scop, la dispoziția echipelor participante formate din câte 2 studenți a fost pus Laboratorul CODWER Academy din cadrul FCIM-UTM. Echipele au fost provocate să atace infrastructurile reciproc și în același timp, protejându-și simultan infrastructura contra atacurilor echipelor adverse. Prima etapă a concursului a constat în explorarea sistemelor, identificarea vulnerabilităților și implementarea măsurilor de protecție a infrastructurilor informatice. Cea de-a doua etapă a vizat explorarea sistemelor, identificarea vulnerabilităților și implementarea măsurilor de protecție a infrastructurilor informatice, iar câștigătorii vor fi premiați pe măsură – cu vouchere pentru certificări și acces la Tabăra de Vară CODWER Academy, care se va desfășura la sfârșitul lunii august în România, dar și cu premii valoroase (dispozitive mobile) oferite de Cybercor.

FCIM exprimă sincere mulțumiri tuturor partenerilor pentru suportul necondiționat în organizarea acestui impresionant concurs de hacking cibernetic la UTM: dlui director ASC, Mihai LUPAȘCU, dlui Marius Dumitrașcu, director CODWER, și dnei Gabriela OJOG, director executiv al Fundației pentru Dezvoltare.

„Students Cyber Battle” reprezintă o dovadă a implicării active a Universității Tehnice a Moldovei în dezvoltarea profesională a viitorilor specialiști IT, oferindu-le o platformă ideală pentru a-și dezvolta abilitățile și a excela în domeniul cyber security.

Menționăm că acest eveniment a fost organizat cu suportul Fundației pentru Dezvoltare din Republica Moldova, implementator al grantului de la Tides Foundation (Grant Reference#: TF2309-116100), destinat asistenței pentru Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică “CYBERCOR”.