O nouă serie de instruiri în domeniul securității cibernetice pentru angajații MAI, în cadrul Academiei de Securitate Cibernetică a UTM, condusă de către prorectorul Dinu Țurcanu

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), prin intermediul Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”, continuă să demonstreze angajamentul său în formarea unei societăți cibernetice sănătoase și sigure.  Astfel, la invitația dlui Colonel de Poliție Vitalie MOISEI și Comisarului Principal, Ion INDRICEAN din cadrul Academiei de Poliție Ștefan cel Mare, dl Dinu ȚURCANU, conf. univ., dr., prorector pentru digitalizare al UTM și coordonatorul strategic al „Cybercor”, continuă seria de instruiri pe domeniul securității cibernetice pentru angajații Ministerului Afacerilor Interne (MAI) al Republicii Moldova. În cadrul sesiunilor, expertul în domeniu, dl Dinu Țurcanu, a evidențiat importanța protejării datelor personale și a sensibilizării în fața atacurilor cibernetice.

În cadrul întâlnirii, dl prorector a abordat diverse situații reale de atacuri cibernetice, subliniind importanța unei apărări proactive. El a explicat cum hackerii, susținuți de guverne sau organizații criminale, folosesc dispozitive compromise pentru a lansa atacuri și a exploata vulnerabilitățile sistemelor. Astfel de exemple includ atacurile cibernetice asupra rețelelor australiene de către grupul APT40, susținut de Ministerul Securității de Stat chinez.

Pentru a crește nivelul de securitate în rândul angajaților MAI, dl Țurcanu a oferit o serie de recomandări practice:

  1. Conectarea doar la rețele de încredere – Evitarea rețelelor Wi-Fi publice nesigure.
  2. Dezactivarea partajării de fișiere și imprimante – Limitarea accesului neautorizat.
  3. Accesarea doar a site-urilor sigure (TLS/HTTPS) – Verificarea securității site-urilor vizitate.
  4. Actualizarea software-ului – Menținerea sistemelor la zi, pentru a preveni exploatarea vulnerabilităților.
  5. Utilizarea unui VPN – Asigurarea confidențialității și securității datelor prin criptarea traficului de internet.

În cadrul sesiunii, au fost prezentate și cazuri concrete de breșe de securitate, cum ar fi atacurile ransomware care au afectat organizații importante din întreaga lume. Astfel, expertul Dinu Țurcanu a adus în vizor exemplul privind incidentul recent, în care grupul de ransomware BlackSuit a perturbat activitatea Serviciului Național de Sănătate din Africa de Sud, ștergând secțiuni critice ale sistemului și forțând comunicarea manuală a rezultatelor laboratorului.

Convingerea noastră este că prin dobândirea cunoștințelor necesare și prin adoptarea unor practici adecvate, angajații pot contribui semnificativ la protejarea informațiilor și la menținerea integrității sistemelor pe care le utilizează.

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), prin intermediul Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”, își reafirmă angajamentul de a forma o societate cibernetică sigură și pregătită pentru provocările contemporane. Sesiunea de instruire, condusă de către prorectorul Dinu Țurcanu, se concentrează pe furnizarea cunoștințelor esențiale, pentru a face față amenințărilor cibernetice, demonstrând importanța protejării datelor personale și sensibilizării față de atacurile cibernetice.

Prin aceste inițiative educative, UTM și „Cybercor” cu suportul financiar al Fundației pentru Dezvoltare din Republica Moldova, coordonator al grantului Google, oferit Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor” nu doar că întăresc securitatea națională, dar și subliniază rolul vital pe care educația în securitatea cibernetică îl are în dezvoltarea unei societăți digitale reziliente.

Misiunea Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”, de a instrui cât mai multe persoane în domeniul securității cibernetice este esențială pentru dezvoltarea unei societăți digitale sigure. În acest context, aducem mulțumiri dlui Țurcanu și echipei sale, care depun eforturi considerabile pentru a transforma teoria în practică și pentru a oferi instruiri de înaltă calitate, bazată pe exemple reale și aplicabile. Aceste inițiative nu doar că întăresc securitatea cibernetică la nivel național, dar și subliniază rolul crucial al UTM și al „Cybercor” în protejarea spațiului digital.