Prorectorul UTM, Dinu Țurcanu, vorbește despre securitatea cibernetică pe înțelesul tuturor, în cadrul emisiunii „Euroatlantica”

În era digitalizării accelerate, securitatea informațională și cibernetică devin subiecte esențiale de discuție. Cu fiecare zi care trece, integrarea serviciilor digitale în viața noastră cotidiană crește exponențial. De la aplicațiile pe care le instalăm pe telefoanele mobile până la softurile pe care le utilizăm pe calculatoare, depindem de tehnologie pentru o multitudine de activități zilnice. Această dependență accentuată vine, însă, cu provocări semnificative legate de protecția datelor și a informațiilor personale. Invitat în cadrul emisiunii „Euroatlantica”, din 3 august, realizată de către Vocea Basarabiei și  Centrul de Informare și Documentare privind NATO în Republica Moldova, dl Dinu ȚURCANU, conf. univ., dr., prorector pentru digitalizare al UTM și coordonatorul strategic al Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor” a adus în vizor faptul că este imperativ să ne asigurăm că măsurile de securitate cibernetică sunt pe măsura avansului tehnologic, astfel încât să ne protejăm eficient în fața amenințărilor cibernetice din ce în ce mai sofisticate, care atentează la securitatea națională și personală.

Prin ilustrații, exemple practice și actuale, cu flerul vorbitorului competent și profesionist, domnul Țurcanu a explicat cu claritate ce înseamnă securitatea cibernetică, subliniind faptul că niciun sistem informațional nu are protecție 100%, dar prin măsuri preventive și educație adecvată, impactul acestor amenințări poate fi minimizat.

În cadrul discuției, domnul Țurcanu a făcut o analogie interesantă între igiena personală și cea cibernetică, subliniind că la fel cum prevenim bolile printr-o igienă corespunzătoare, trebuie să luăm măsuri preventive pentru a evita incidentele de securitate cibernetică. Prin respectarea unor cerințe minime de securitate, utilizatorii pot reduce riscurile de a deveni victime ale atacurilor cibernetice, protejându-și astfel datele personale și financiare, a explicat dl prorector.

Un alt punct analizat a fost și legătura directă dintre securitatea cibernetică a Republicii Moldova și cetățenii săi, căci într-o eră în care informația instituțională se intersectează cu cea personală, securitatea unui stat depinde și de conștientizarea și comportamentul angajaților, a menționat domnul Țurcanu, accentuând rolul vital al educației și informării în prevenirea incidentelor de securitate și subliniind importanța implementării corecte a procedurilor de securitate în instituții.

„Informația instituțională nu mai este separată de informația personală. Orice angajat are telefon mobil, unde primește anumite informații, e-mail-uri de la instituție, imagini pe anumite aplicații, etc. Datele instituționale, se regăsesc inclusiv pe dispozitivele angajaților. Securitatea statului, ține de securitatea instituțiilor statului, inclusiv de angajații ei. Rolul nostru este să prevenim anumite aspecte, să educăm, să informăm ca cetățenii să devină de bună credință.”

Un alt subiect discutat a fost natura atacurilor cibernetice și tipurile principale de amenințări, cum ar fi phishing-ul și ransomware-ul. Domnul Țurcanu a oferit exemple recente de atacuri cibernetice la nivel global, inclusiv incidente care au afectat companii de top și instituții guvernamentale. A explicat diferența dintre fake news și deep fake, evidențiind importanța verificării informațiilor din surse multiple pentru a preveni dezinformarea.

„Dacă vorbim despre incidente de securitate sau atacuri cibernetice, atacatorii, împărțiți în două grupuri: pasionații de securitate cibernetică, care ne atacă, dar de ei nu avem frică mare și grupări criminale cibernetice la nivel global. Grupările criminale, care printre altele, sunt inclusiv achitate de state. La moment, vorbim despre noțiunea cyberwarfare, care înseamnă război cibernetic global. Prin aceasta se dorește preluarea puterii, discreditarea guvernului, manipularea proceselor electorale, incidente cibernetice asupra structurii critice a statului, etc. Conform raportului din 2024, primordial, pe primele două poziții privind incidentele de securitate stau așa numitul phishing (înșelătorie digitală) și ransomware (produs malițios care criptează datele)”, ne-a informat domnul prorector.

 În Republica Moldova, eforturile de fortificare a securității cibernetice sunt susținute de crearea Agenției de Securitate Cibernetică și a Institutului Național de Inovații în Securitate Cibernetică „Cybercor”. Domnul Țurcanu a menționat că UTM, care este o carte de excelență în RM pe domeniul IT, prin intermediul „Cybercor”, organizează evenimente anuale și lunare dedicate acestui domeniu, promovând excelența în IT și securitate cibernetică.

Astfel, Universitatea Tehnică a Moldovei joacă un rol esențial în consolidarea securității cibernetice în Republica Moldova, prin inițiative și educație avansată. Sub conducerea prorectorului Dinu Țurcanu, UTM se angajează activ în promovarea măsurilor preventive și a practicilor de igienă cibernetică. Implicarea UTM în crearea Institutului Național de Inovații în Securitate Cibernetică „Cybercor” subliniază dedicarea universității în a fortifica securitatea cibernetică națională. Evenimentele organizate de UTM pe acest domeniu oferă un cadru important pentru educarea și sensibilizarea publicului larg cu privire la amenințările cibernetice și măsurile de protecție necesare. Astfel, UTM se poziționează ca un lider incontestabil în domeniul securității cibernetice, contribuind semnificativ la protejarea informațiilor personale și instituționale în Republica Moldova.

Ne exprimăm aprecierea pentru eforturile domnului Țurcanu, care prin participarea sa în cadrul emisiunii „Euroatlantica”, a adus în atenția publicului larg importanța securității cibernetice și măsurile necesare pentru protejarea datelor personale și instituționale. Prin competența și profesionalismul său, domnul Țurcanu a reușit să transmită informații utile și accesibile, contribuind la conștientizarea și educarea societății în acest domeniu vital.