39 de funcționari publici cu statut special din cadrul subdiviziunilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova – instruiți de către prorectorul, Dinu Țurcanu, în cadrul Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică “CYBERCOR”

Securitatea cibernetică a Moldovei rămâne o vulnerabilitate semnificativă. Poziționarea țării în vecinătatea războiului din Ucraina a impus evaluarea capacității sale cibernetice și asigurarea protejării cetățenilor prin dezvoltarea acestui sector. Lipsa specialiștilor în domeniul securității cibernetice este o problemă nu doar pentru Moldova, dar pentru întreaga regiune și chiar la nivel global.

În contextul educării unei națiuni sănătoase cibernetic, pe platforma noii entităţi înfiinţate la Universitatea Tehnică a Moldovei – Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „CYBERCOR” și lansată în data de 9 februarie, în cadrul Moldova CyberSecurity Forum 2024, ieri, 13 februarie, a fost organizată o nouă rundă de instruiri pentru 39 de funcționari publici cu statut special, pe subiectul privind respectarea cerințelor minime obligatorii de securitate cibernetică.

Participanții au fost familiarizați cu provocările și riscurile parvenite din mediul on-line și nu în ultimul rând cu educarea unor deprinderi minim necesare și obligatorii pentru siguranța on-line, atât în cadrul instituției, cât și în afara acesteia.

Prima parte a instruirilor s-a axat pe prezentarea celor mai recente tendințe din mediul on-line, importanța creării unui sistem eficient de management al securității cibernetice și definirii politicii de securitate adaptată cerințelor și particularităților instituționale. Formator al sesiunilor de instruire, a fost dl Dinu ŢURCANU, Prorector Digitalizare din cadrul UTM, dar și Coordonator Strategic al CYBERCOR, care s-a referit la aspectele practice și cele mai recente exemple a consecințelor provocate din necunoaștere, neglijență sau greșeli de operare a utilizatorilor în mediul on-line. Domnul Prorector a accentuat în repetate rânduri despre importanța respectării igienei cibernetice în rândul angajaților unei instituții, cunoașterea regulilor de bază în utilizarea corectă a conturilor de e-mail, în navigarea sigură pe Internet pentru a evita furtul de identitate online, despre importanța instalării unui produs de securitate, a utilizării sistemelor licențiate, inclusiv la domiciliu, dar și despre securizarea dispozitivelor mobile (tabletă, telefon, etc.) întru evitarea furtului de date și respectiv a posibilelor prejudicii în adresa organizației.

Scopul urmărit de această acţiune a constat în a instrui cei 39 de funcționari publici cu statut special din cadrul subdiviziunilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, cu ultimele tehnologii inovative în domeniul securității informaționale, dar şi prezentarea unui set de practici în domeniul „sănătății cibernetice”. Scopul igienei cibernetice este de a menține datele sensibile în siguranță și de a le proteja de furturi sau atacuri. Conceptul funcționează similar cu igiena personală. Organizațiile își pot menține sănătatea și pot preveni încălcarea datelor și alte incidente de securitate urmând măsuri de precauție precum cele de igienă cibernetică. Este important de menționat că sarcina igienei cibernetice nu revine doar managerilor, analiștilor și tehnicienilor de securitate IT. Mai degrabă, este o responsabilitate comună pe care toate departamentele și utilizatorii trebuie să o respecte și să îi acorde prioritate.

Beneficiile igienei cibernetice vorbesc de la sine. Menținând o bună igienă cibernetică, o instituţie minimizează riscul întreruperilor operaționale, compromiterea datelor și pierderea datelor prin îmbunătățirea poziției sale generale de securitate. Poziția de securitate a unei întreprinderi se referă la puterea generală a programului său de securitate cibernetică și, prin urmare, la cât de bine este poziționată pentru a face față amenințărilor existente și emergente. Igiena cibernetică de bază contribuie în mare măsură la atingerea securității cibernetice optime. Igiena cibernetică deficitară poate duce la incidente de securitate, compromiterea datelor și chiar pierderea acestora.

“Obiectivul instruirii funcţionarilor publici cu statut special din cadrul MAI – a fost dobândirea competenţelor legate de asigurarea securităţii cibernetice în spaţiul digital. Participanţilor li s-au oferit informaţii utile despre tehnicile şi metodele de evaluare şi identificare a e-mail-urilor frauduloase, cum să verifice adresele emitente prin platforme specializate de scanare, care sunt măsurile de prevenţie a software-ului malițios, riscurile asociate navigării în mediul on-line, ameninţările şi mecanismele de inginerie socială, cerințe minime pentru securizarea echipamentelor terminale, dispozitivelor mobile şi a tranzacţiilor on-line, etc. În acest sens menţionez aportul dlui Colonel de Poliție, Moisei Vitalie și Indricean Ion care au intermediat şi au facilitat instruirea participanţilor MAI pe platforma CYBERCOR din cadrul UTM”, a menţionat Vice-Rectorul pentru Digitalizare, Dinu Ţurcanu la finele instruirii.

De asemenea, dl Ţurcanu, a mulţumit pentru suport și susținere în organizarea acestui eveniment important şi util pentru societate, partenerului de dezvoltare – Proiectul Tehnologiile Viitorului și Fundației pentru Dezvoltare din Republica Moldova, coordonator al grantului Google oferit Academiei de Securitate Cibernetică a UTM.

Amintim că, pentru a reduce vulnerabilitatea în securitatea cibernetică, Universitatea Tehnică a Moldovei și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie au început dezvoltarea Institutului Naţional de Inovaţii în Securitatea Cibernetică „Cybercor”. Institutul va aduce împreună sectorul public, sectorul privat și mediul academic într-o locație centralizată. Găzduit de Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), Cybercor va promova inovația și excelența în educația teoretică și practică, formarea profesională și pregătirea la nivel național pentru amenințările cibernetice. Noua entitate va acoperi circa 1 300 metri pătraţi cu spaţii tehnologizate, săli de instruire, cameră de server cu modelări ale scenariilor în domeniul securităţii cibernetice, săli tematice, dar şi o sală de evenimente cu capacitatea de peste 400 persoane.